Mikä on myönteisin uutinen työpaikaltasi, Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl?

Vuoden takainen henkilöstökysely herätti, sanoo Husin toimitusjohtaja.

Kuvateksti
Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahlin mukaan johtaminen kaipaa vähemmän hierarkiaa ja enemmän kohtaamisia.
Kuva: Liisa Takala

1. Husin hoitojonot ovat pidentyneet ja väsyneet hoitajat ja lääkärit vaihtavat työpaikkaa, kertovat uutiset. Mikä on tämän vuoden myönteisin uutinen työpaikaltasi?

Vaikka alaa vaivaa huoli henkilöstön riittävyydestä, meillä on paljon hyvää kerrottavaa. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet merkittävästi viime vuodesta, lähtövaihtuvuus pienentynyt ja olemme onnistuneet paremmin rekrytoinneissa. Hoitajien sitoutuminen työhön on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Myös lokakuun Johtamissyke-tutkimuksen alustavat tiedot ovat myönteisiä: vastausprosentti ja tyytyväisyys esihenkilötyöhön ja johtamiseen olivat tutkimuksen historian parhaat. Saamme tehdä töitä, että nämä positiiviset viestit menevät läpi ja kiinnostus alalle hakeutumiseen nousee ja alalla pysytään entistä paremmin.

On hyvä, että soteuudistus on toteutettu. Toivon siihen liittyen hieman myös positiivisuutta ja katsetta eteenpäin.

2. Millä keinoin hoitajia houkutellaan Husiin?

Houkutella-termi ei ole hyvä. Kerromme työstä meillä realistisesti. Olemme johtava sairaala, ja palveluiden kirjo on laaja lasten sydänleikkauksista palovammojen hoitoon. Panostamme koulutukseen, kehittymiseen ja laadukkaaseen johtamiseen. Ne ovat meidän valttimme. Meillä on normaalit palkkaelementit eli palkka kehittyy vaatimus­-­tasojen mukaisesti. Hyvistä suorituk­sista myös palkitaan. Hoitotyötä kehi­tetään magneettisairaalan mallin mukaisesti.

3. Koronavuodet ja henkilöstöpula ovat kuormittaneet. Miten hoitajien hyvinvoinnista huolehditaan Husissa?

Vuoden takainen henkilöstökysely herätti. Moni 25–35-vuotiaista kokee väsymystä, koska liiallinen vastuu kuormittaa. Olemme kiinnittäneet tähän asiaan paljon huomiota ja seuraamme näitäkin asioita tarkasti.

Työnantajalta odotetaan nykyään joustavuutta. Työajan suhteen se voi tarkoittaa esimerkiksi osa-aikatyön järjestämistä.

4. Totesit Helsingin Sanomien haastattelussa, että väsynyt henkilöstö voi tulla ovellesi puhumaan ongelmista. Onko ovesi ollut auki hoitajille?

Totta kai on. On luonnollista, että henkilöstö haluaa tietää, missä mennään. Sen vuoksi teen paljon videoblogeja. Meillä on striimattuja Kysy Matilta -tilaisuuksia, joissa käymme läpi toiminnan eri painopisteitä.

5. Olet myös kiinteistönvälittäjä. Millä sanoilla mainostaisit uutta Siltasairaalaa?

Olen ollut kiinteistöalalla toimivan konsernin toimitusjohtaja ja minulla on LKV-tutkinto, mutta en ole koskaan tehnyt kiinteistönvälittäjän työtä. Mutta sen voin sanoa, että meillä on uusi sairaala, joka on yksi Euroopan parhaita palveluiden ja henkilöstön osalta. Opetus- ja tutkimustilat on mietitty tarkkaan, samoin poliklinikkatoiminta työnteon kannalta. Meillä on loistava kokonaisuus. Ja täytyy sanoa, että näkymät osastoilta ovat todella hienot vaikkapa Taivallahdelle päin.

Matti Bergendahl

  • 57-vuotias Husin toimitusjohtaja. Toiminut tehtävässä vuodesta 2022 lähtien.
  • Lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, dosentti ja MBA.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana, Realia Group -konsernin toimitusjohtajana ja Mehiläisen toimitusjohtajana.
  • Harrastaa maantiepyöräilyä, maastohiihtoa perinteisellä tyylillä ja laitepilatesta.