Miksi lomaraha maksetaan loman jälkeen?

Kuvateksti
Lomaraha on eri asia kuin lomapalkka. Kuva: iStock

Työnantajani maksaa kesäloma­rahat heinäkuussa, jolloin loma voi olla jo pidetty. Eikö lomaraha pitäisi maksaa ennen lomaa? Työskentelen yksityisellä sosiaalipalvelualalla.

Lomarahan maksupäivä riippuu työehtosopimuksesta. Sinun työnantajasi noudattaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta maksaessaan lomarahan heinäkuussa. Työehtosopimuksen mukaan lomaraha maksetaan heinäkuun palkanmaksun yhteydessä, ellei työnantajan ja työntekijän kanssa sovita erikseen lomarahan maksamisesta muuna ajankohtana lomakauden aikana (2.5.-30.9).

Lomaraha on 50 prosenttia työehtosopimuksen mukaisesta vuosilomapalkasta. Se määräytyy kesäkuun säännöllisen kuukausipalkan perusteella.

Lomaraha on eri asia kuin vuosiloman ajalta maksettava palkka. Vuosilomapalkka on maksettava ennen loman alkamista. Paikallisesti voidaan kuitenkin sopia, että vuosilomapalkka maksetaan työsuhteessa tavallisesti noudatettavana palkanmaksupäivänä.

Jos lomajakso on enintään kuuden päivän pituinen, lomapalkka voidaan maksaa ilman paikallista sopimustakin normaalina palkanmaksupäivänä.

Julkaistu Tehy-lehdessä 6-7/2018