Millariikka Rytkönen: Emme aio jatkaa näin

Kenenkään ei pitäisi joutua tekemään neljää työtä selviytyäkseen, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

"En malta odottaa, että pääsen näkemään äitini minulle lähettämät viestit! Hän on varmasti nyt todella onnellinen. Äiti on ollut niin iso tukija urallani.” 19-vuotias Joonas Oden on juuri ratkaissut Suomen jatkopaikan nuorten jääkiekon MM-kilpailujen välieräottelussa tehden koko pelin ainoan maalin. Äiti, jonka viestit piti kiireesti nähdä, on lähihoitaja Minna Hakala-Oden. Kahden pojan yksinhuoltaja, joka painoi neljää työtä mahdollistaakseen poikiensa jääkiekkoharrastuksen. Sekään ei meinannut riittää.

Minna kertoi pysäyttävän tarinansa Ylen Tuhkimotarinoita-tv-sarjassa. Eräs konkreettinen hetki pysäytti hänet tajuamaan, että asioiden on muututtava. Hän odotti toista poikaansa Markusta maajoukkuetapahtumasta, jonne tämä oli saanut kyydin joukkuetoverin isältä. Koska matkaa oli 400 kilometriä, Minna ajatteli, että hänen oli tarjottava miehelle lompakkonsa viimeistä 20 euron seteliä matkakuluihin. Sillä oli ollut tarkoitus ostaa seuraavalle viikolla ruokaa.

Mies kieltäytyi setelistä todeten, että poika meni samalla kyydillä kuin hänen omansa. Palatessaan autolleen Minna alkoi itkeä helpotuksesta. ”Kyse oli vain 20 eurosta ja se oli niin iso juttu minulle! Se oli kohta, jolloin ymmärsin, että jotain on muututtava, en pysty enää jatkamaan näin.”

Jakson katsominen itketti. Omien yksinhuoltajavuosien ahdistus kulki lävitseni uudelleen. Muistot kroonisesta rahapulasta ja kasvavista veloista eivät ole unohtuneet. Tunne siitä, ettei tämä koskaan muutu paremmaksi, palasi kehooni puristuksena. Tiedän, että liian moni teistä tehyläisistä käy läpi täysin samoja kokemuksia parhaillaan.

Tehyn ja SuPerin palkkatasa-arvo-ohjelman vaatimusta pidetään kohtuuttomana työnantajan taholta. Sitä, että me saisimme 1,8 prosenttia miesvaltaisia aloja korkeamman palkankorotuksen kivutaksemme kymmenessä vuodessa ylös palkkakuopasta. Tämä kohtuuttomaksi väitetty vaatimuksemme tarkoittaisi konkreettisesti alle 50 euroa kuukaudessa lisää kymmenen vuoden ajan. Onko vaatimus todella kohtuuton? Minusta ei todellakaan. Eikä suomalaisista.

Yle pyysi Taloustutkimusta kysymään suomalaisilta, mitä mieltä he ovat palkkatasa-arvo-ohjelmastamme. Siitä, että te saisitte tällä viikolla alkaneissa työehtoneuvotteluissa muita aloja korkeammat palkankorotukset. Te saitte vankan tuen suomalaisilta: lähes 80 prosenttia vastaajista näki, että vaateemme ei ole kohtuuton ja soisi teille muita aloja korkeammat korotukset.

Suomessa kenenkään ei pitäisi ­joutua tekemään neljää työtä selviy­tyäkseen. Yhdellä kokoaikaisella palkalla pitäisi tulla toimeen. Nyt ei ole kyse siitä, onko meillä varaa nostaa hoitohenkilöstön palkkoja. Nyt on kyse siitä, onko meillä varaa olla nostamatta. Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään ammattilaista alaltamme. Pula koulutetuista hoitajista on maailmanlaajuinen ja ottajia suomalaisille hoitajille on. Poliittiset päättäjät voivat tehdä arvovalintoja, joilla uhkaava kriisi voidaan vielä torjua. Suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole varaa olla nostamatta hoitoalan palkkoja.

Jääkiekkoäiti, lähihoitaja Minna ymmärsi oululaisella parkkipaikalla, että jotain on muututtava: en pysty enää jatkamaan näin. Me tehyläiset näytämme tänä keväänä yhdessä, että me emme aio jatkaa näin. Nyt on meidän vuoro. Oletko Sinä mukana tekemässä muutoksen?