Mitä pitää ottaa huomioon, kun sanoo itsensä irti?

Kuvateksti
Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomista seuraavasta päivästä. Kuva: iStock

Haluan sanoa itseni irti vakituisesta työsuhteesta kuntasektorilla. Mitä minun pitää ottaa huomioon? 

Voit irtisanoutua milloin vain, eikä sinun tarvitse perustella ratkaisuasi. Vie kirjallinen irtisanoutumisilmoitus esihenkilöllesi. Ilmoituksessa on hyvä lukea nimesi ja henkilötietosi sekä ilmoitus irtisanoutumisesta päivämäärineen. Irtisanoutua voi myös sähköpostitse.

Kun työntekijä sanoo työsuhteen irti, irtisanomisaika on alle viiden vuoden työsuhteesta 14 vuorokautta ja yli viiden vuoden työsuhteesta kuukausi. 

Työsuhde päättyy irtisanomisajan viimeisenä päivänä. Irtisanomisaikana sinulla ja työnantajalla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin työsuhteessa. Saat irtisanomisajalta palkkaa.

Sovi kertyneiden lomapäivien pitämisestä erikseen. Aiemmin sovitun loman saat pitää, jos se osuu irtisanomisajalle.

Ennen irtisanoutumista sinun kannattaa etsiä uusi työ ja allekirjoittaa työsopimus. Jos uutta työtä ei vielä ole, varaudu työttömyysetuuden 90 päivän karenssiin. Karenssi käynnistyy, jos irtisanoudut ilman pätevää syytä. Pätevä syy voi olla esimerkiksi se, että työnantaja laiminlyö palkanmaksua tai työturvallisuutta.

Määräaikaista työsuhdetta ei voi irtisanoa, elleivät työnantaja ja työntekijä ole sopineet siitä työsopimuksella tai työsuhteen aikana erikseen.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/2021.