Nuoren huumeidenkäyttö vie läheiset tunnekaruselliin – uusi menetelmä tarjoaa tukea

Sadat nuoret aloittavat joka vuosi huumeidenkäytön. Läheisten auttamiseksi on kehitetty uusi menetelmä.

Kuvateksti
Kun nuori käyttää huumeita, pelko lapsen elämän tuhoutumisesta ja tulevaisuuden näköalattomuudesta saattaa alkaa hallita läheisten elämää.
Kuva: Jani Laukkanen

Huumeita käyttävän nuoren läheiset jäävät usein vaille tukea, vaikka hätä lapsesta on suuri. Kodin ilmapiiriä voi kuvata tunnekaruselliksi, jossa vaihtelevat pelko, syyllisyys, kiukku, auttamisen halu, rakkaus ja sääli.

Sininauhaliitto ja Irti Huumeista ry ovat kehittäneet Palaset-työmenetelmän huumeiden käyttäjän läheisten auttamiseksi.

”Huumeita käyttävää nuorta varten on tarjolla päihdepalveluita, mutta läheiset eivät tunnu saavan apua, vaikka heillä on siihen lakisääteinen oikeus”, sanoo Palasista eteenpäin -hankkeen projektipäällikkö Emilia Puistovirta.

Palaset-mallissa työskennellään perhe- ja yksilötapaamisissa sekä vertaistukiryhmissä. Työskentely kestää kolmesta neljään kuukauteen. Lisäksi netistä on ladattavissa itseapuopas. Malli pohjautuu Isossa-Britanniassa kehitettyyn 5-Step-menetelmään.

Tähän mennessä Palaset-mallin käyttöön on koulutettu 150 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Tulevana syksynä on tiedossa kaksi ammattihenkilöille suunnattua koulutusta. Malli on tällä hetkellä käytössä yksittäisissä työryhmissä ympäri Suomen.

Tarve olisi kuitenkin moninkertainen, sillä sadat nuoret aloittavat huumeidenkäytön joka vuosi. Päihteidenkäyttö vaikuttaa aina myös lähellä oleviin ihmisiin.

”Vaikka malli on kehitetty ensikriisiin nuoren päihteidenkäytön paljastuttua, Palaset-työskentelyyn on hakeutunut henkilöitä, joiden perheessä kuormittava tilanne on kestänyt pitkään. Tämä kertoo, että palveluvaje on suuri”, sanoo Puistovirta.

Palaset-mallin käyttöön kouluttautuneet ammattilaiset ovat kiitelleet mallia sen helppokäyttöisyydestä.

”Interventio on auttanut asiakkaita todella paljon. Kritiikkiä on tullut mallin lyhytkestoisuudesta”, sanoo hankkeen projektityöntekijä Tiina Haajanen.

Haajasen mukaan jo se, että ihminen pääsee kertomaan omasta tilanteestaan, on iso asia. Vuosia jatkuneesta huumeidenkäytöstä ei välttämättä ole puhuttu aikaisemmin kenellekään. Mukaan lähteneet ovat kertoneet saaneensa selviytymiskeinoja ja arvokasta vertaistukea.

palasistaeteenpain.fi