Porrasta työvuorot – jokaiselle riittävästi vapaata

Työvuorot pitää suunnitella niin, että kaikki saavat joka viikko riittävästi lepoaikaa.

Kuvateksti
Työvuorosuunnittelu lähtee siitä, että jokaiseen vuoroon pitää saada riittävästi työntekijöitä. Kuva: Ari Korkala

1. Uusi ote työvuoroihin 

Työaikalaki uudistui vuosi sitten. Uudistus on aiheuttanut tilanteita, joissa jaksotyötä tekevien viikoittaiset vapaat ovat lyhentyneet.

Työvuorot voidaan kuitenkin suunnitella edelleen niin, ettei viikkolepo lyhene. Tämän mahdollistaa kaksi keinoa: työvuorojen porrastaminen ja se, että työpaikalla noudatetaan ergonomista ja autonomista työvuorosuunnittelua. 


2. Kaksi vapaata peräkkäin

Yksikön toiminnan näkökulmasta työvuorosuunnittelu lähtee siitä, että jokaiseen vuoroon pitää saada riittävästi työntekijöitä.

Toiset yksiköt toimivat täydellä teholla ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä; toisissa toiminta painottuu päiväaikaan.

Toinen tärkeä lähtökohta on se, että työntekijä saa viikossa vähintään kaksi peräkkäistä vapaapäivää. Ne lisäävät tutkitusti jaksamista, edistävät työhyvinvointia ja vähentävät sairauslomia.


3. Omat valinnat

Työntekijät saavat yhä useammassa työpaikassa valita itse vuoronsa. Tällainen työaika-autonomia tukee tutkitusti työhyvinvointia ja jaksamista, koska se ottaa huomioon ihmisten väliset erot.

Aamuvirkut tulevat mielellään töihin aikaisin; iltavirkut ovat tehokkaimmillaan iltaisin.

4. Aina yövuorossa?

Jotkut haluavat tehdä vain yövuoroja. Tällaisen valinnan pitää perustua aina omaan tahtoon. Työsuojelullinen suositus on, että pelkkää yövuoroa ei pitäisi tehdä pitkiä aikoja.

 

5. Portaittain töihin

Jaksotyössä työvuoro kestää tavallisesti 6–10 tuntia. Työpaikalla kannattaa pohtia, edellyttääkö yksikön toiminta todella sitä, että kaikki tulevat töihin samaan aikaan.

Onko työvuoroja mahdollista porrastaa niin, että ensimmäinen vuoro alkaa esimerkiksi kello seitsemältä ja muut tuntia tai kahta myöhemmin?

 

6. Elämäntilanne otettava huomioon

Iän myötä jaksotyö voi käydä raskaaksi, koska vanhemmiten palautuminen pitkistä vuoroista ja yötyöstä hidastuu. Ikääntyneet työntekijät tarvitsevat esimerkiksi pidempiä lepoaikoja. Raskaana oleville voivat olla vaikeita erityisesti yövuorot. Ne lisäävät myös keskenmenon riskiä.

Työterveyslaitos suosittelee, että raskaana olevat tekisivät korkeintaan yhden yövuoron viikossa. Tehy suosittelee, että raskaana olevat vapautettaisiin yövuoroista kokonaan.

 

Asiantuntijana Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskman.
Työterveyslaitos

Julkaistu Tehy-lehdessä 2/2021.

Lue lisää: Vuorokausilepo piteni jaksotyössä – vuorot voi suunnitella lyhentämättä viikkolepoa