Saattohoitopotilailla on paljon oireita suussa – Miten vaivoja voi helpottaa?

Saattohoidossa ja palliatiivisessa hoidossa olevilla potilailla on paljon suuoireita. Uutta hoitosuositusta laatimassa ollut Niina Nivala-Huhtaniska kertoo, miten helpottaa vaivoja. Esimerkiksi suun kostutukseen on monia keinoja.

Kuvateksti
Sormisuoja ja kolmitasoharja helpottavat potilaan hampaiden harjaamista.
Kuva: Pia Inberg

1 Minkälaisia vaivoja on kuolevan potilaan suussa, hammashoitaja, suuhygienisti Niina Nivala-Huhtaniska?

Ongelmien kirjo on laaja. Paljon riippuu siitä, mikä potilaan perussairaus ja lääkitys on. Yleisiä vaivoja ovat suun ja huulten kuivuminen, nielemisvaikeudet, makuaistin häiriöt, ruokahaluttomuus, suun alueen haavaumat sekä mukosiitti, joka on syöpähoitojen aiheuttama suun, nielun ja mahasuolikanavan limakalvovaurio. Elämän loppuvaiheessa potilailla saattaa esiintyä Candida-hiivasientä sekä erilaisia suun infektioita, jotka voivat aiheuttaa kipua.

2 Miten selvittää, mikä suussa vaivaa?

Potilas ei aina pysty kertomaan ongelmista, joten suu pitää tutkia. Siihen tarvitaan hyvä valaistus, esimerkiksi taskulamppu. Tärkeintä on huomata, jos suussa on jotakin tavallisesta poikkeavaa kuten rakkuloita tai punoitusta. Suu on muutakin kuin pelkät hampaat: katso myös limakalvot, kieli ja purentalihakset. Proteesi voi olla myös kiinteä, eikä sitä aina edes huomata. Joskus suu voi olla niin kuiva, että se haittaa puhumista, syömisestä puhumattakaan.

Jos potilaalla epäillään sieni-infektiota tai suutulehdusta, on syytä konsultoida suun hoidon ammattilaista. Näin kannattaa toimia myös silloin, jos hammasproteesissa on korjattavaa. Esimerkiksi vaikeassa sieni-infektiossa lääkäri voi arvioida systeemisen sienilääkkeen tarvetta.

3 Mitä tehdä, jos potilas ei esimerkiksi kipujen takia halua, että suuhun kosketaan?

Tämä on yleinen kysymys. Esimerkiksi muistisairaus voi hankaloittaa yhteistyötä hoitajan kanssa. Ikenet voivat olla tosi arat eikä tilanne parannu, ellei hampaita pese. Jos potilas puree hampaita yhteen, apuvälineenä voi käyttää sormisuojaa, suunavaajaa ja harjaamista helpottavaa kolmitasoharjaa. Suun puhdistus ei aina suju kahdessa minuutissa, vaan se voi vaatia aikaa.

Osa potilaista voi häpeillä vaivojaan tai ajatella, että kuolen pian eikä suussani ole mitään nähtävää. Jo ihan peruspesu auttaa paljon. Toisaalta täytyy muistaa kunnioittaa itsemääräämisoikeutta.

4 Miksi on erityisen tärkeää huolehtia kuolevan suun hoidosta?

Suun ongelmien ei pitäisi aiheuttaa potilaalle lisärasitetta. Palliatiivisessa hoidossa olevan sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, mutta ihminen saattaa elää kuukausia, jopa vuosia. Osa käy töissäkin. Tässä vaiheessa tulisi ennakoida tulevaa ja esimerkiksi paikata reiät.

Saattohoidossa on kyse elämän viimeisistä viikoista tai päivistä. Läheisille suun kostutus on keino olla läsnä ja parantaa potilaan oloa. Jos suussa on vaivaa, se voi tehdä olosta sietämättömän.

5 Miten oireita voi helpottaa?

Tavoitteena on kostea ja puhdas suu, jossa ei ole tulehdusta. Potilasta kannattaa kannustaa pitämään huolta suun puhtaudesta niin kauan kuin hän pystyy. Kun voimat ehtyvät, hän tarvitsee hoitajan tai omaisen apua. Elämän loppuvaiheessa olevalla potilaalla katteen, ruokajäämien ja plakin poisto suun limakalvoilta ja pehmeistä kudoksista pitää tehdä hellävaroen, jottei siitä aiheudu kipua tai haavoja. Puhdistukseen voi käyttää kostutettua taitosta ja atuloita tai peaneja tai hyvin pehmeää hammasharjaa.

Suun kostuttamiseen on paljon keinoja, ja siinä kannattaa noudattaa potilaan yksilöllisiä mieltymyksiä. Omassa hoitotahdossani lukee, että en halua suutani kostutettavan sitruunatikulla, koska en pidä sen mausta. Tahdon, että suutani kostutetaan vaalealla oluella.

6 Miten vielä kehittäisit kuolevan potilaan suun hoitoa?

Toivoisin, että palliatiiviseen hoitoon siirtyvälle olisi suun hoidon hoitopolku ja hän pääsisi heti hammaslääkärin tekemään infektiofokustutkimukseen. Monessa sairausryhmässä sellainen on jo. Esimerkiksi sytostaatit tai luustolääkityksen aloittaville tehdään infektiofokus­tutkimus eli tutkitaan kuvantamalla ja kliinisesti, onko suussa infektioita. Se voi esimerkiksi tarkoittaa, että huonokuntoisia hampaita poistetaan.

Toivon myös, että palliatiivisilla poliklinikoilla näkyisi suun terveydenhoidon ammattilaisia. Myös hammashoitajat ja suuhygienistit tarvitsevat tietoa palliatiivisen ja saattohoitopotilaan kohtaamisesta ja suun hoidosta. Yksittäiselle työntekijälle tilanteet ovat harvinaisia.

Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa on noin 30 000 ihmistä vuodessa. Ryhmä on melko pieni, mutta se tarvitsee yksilöllistä hoitoa ja kohtaamista.

Niina Nivala-Huhtaniska toimii nykyään järjestöasiantuntijana Tehyssä.

Lue koko suositus Hoitotyön tutkimussäätiön sivuilta.

Vaihtoehtoja suun kostutukseen

  • Usein toistuva juomien siemailu.
  • Jäämurska tai jäinen mehu.
  • Huulirasva huuliin.
  • Sitkeiden karamellien imeskely ja pureskelu.
  • Kostutettu pumpulipuikko, sideharsotaitos tai sieni.
  • Suuvesi.
  • Syljen korvaava geeli tai suihke.
  • Glyseroli.
  • Öljyt, esimerkiksi maapähkinäöljy. Öljyn voi levittää suuhun vanu- tai vaahtomuovitikulla tai käyttämällä pientä täytettävää suihkepulloa.
Kuvassa vaahtomuovitikkuja ja sumutepullo.
Potilaan suuta voi kostuttaa esimerkiksi öljyllä. Sitä voi levittää vaahtomuovitikulla tai käyttämällä suihkepulloa.

Ohje hoitotyöntekijälle

  • Rasvaa aluksi potilaan huulet ja suupielet. Voit myös hieroa ulomman puremalihaksen ja sylkirauhasten alueen.
  • Harjaa hampaat pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Valitse vaahtoamaton tahna etenkin, jos potilaalla on vaikeuksia sylkeä ylimääräistä tahnaa pois. Pieni määrä nieltyä tahnaa ei haittaa. Jos harjaus ei onnistu, hampaat voi pyyhkiä aamuin illoin sideharsotaitoksella, joka on kostetuttu keittosuolaliuokseen tai veteen.
  • Harjaa hammasproteesit proteesihammasharjalla vähintään kerran päivässä. Proteesien puhdistuksessa voi käyttää astioiden käsinpesuun tarkoitettua ainetta tai proteesitahnaa. Tavallinen hammastahna voi naarmuttaa hammasproteesia, minkä vuoksi sitä ei tule käyttää.
  • Puhdista kieli ja muut limakalvot keittosuolaliuokseen tai veteen kostutetulla vaahtomuovitikulla tai taitoksella.
  • Suun puhdistuksessa voi käyttää alkoholittomia 0,12 %:n klooriheksidiinitaitoksia ja veteen laimennettua 4 %:n natriumbikarbonaattiliuosta, mutta näiden rutiininomainen käyttö ei ole tarpeen.
  • Jos potilaan suu on kuiva, huuhtele suu puhdistuksen jälkeen miedolla suuvedellä tai keittosuolaliuoksella. Kostuta lopuksi esimerkiksi kostutussuihkeella, -geelillä tai ruokaöljyllä.
  • Rasvaa lopuksi huulet.