Sairaalassa voi tehdä ekotekoja päivittäin – ”Hoitajat ovat avainpaikalla”

Hoitaja voi tehdä työssään paljon ympäristön hyväksi, sanoo asiaa väitöskirjassaan tutkinut Hanna Kallio.

Kuvateksti
Tarviketilauksia ja tukipalveluita järkevöittämällä voi pienentää turhaa kulutusta. Kuva: Annika Rauhala

Tutkija Hanna Kallio, mitä ympäristövastuu hoitotyössä tarkoittaa?

Materiaalien ja energian tarpeeton kulutus saastuttaa ympäristöä ja aiheuttaa terveyshaittoja väestölle.

Hoitotyöntekijät ovat avainpaikalla ehkäisemässä kulutusta, sillä heillä on merkittävä rooli erilaisten hoitotarvikkeiden, lääkkeiden, kemikaalien, sähkön ja veden optimaalisessa käytössä. Hoitotyöhön liittyy laajasti myös päästöjä aiheuttavia tukipalveluita, kuten kuljetusta sekä ruoka- ja tekstiilihuoltoa. Hoitaja jos kuka voi myös havainnoida ja nostaa esiin kehittämistarpeita.

Laadukkaat hankinnat säästävät sekä luontoa että rahaa.

Mitä hoitaja voi tehdä ympäristön hyväksi?

Kannattaa kiinnittää huomiota erilaisten materiaalien käyttöön ja erityisesti siihen, tarvitsenko tämän tuotteen vai pärjäänkö ilman. Vienkö esimerkiksi potilaspaikalle vain tarpeellisen määrän tuotteita?

Hygieniakäytäntöjen osaaminen on tärkeää: infektiot pitää osata ehkäistä, mutta suojaimia ei tule käyttää tarpeettomasti.

Yksikön hoitotarvike-, ruoka- ja lääketilaukset tulisi tehdä todellisen tarpeen mukaan. Kannattaa harkita tilannekohtaisesti, käyttääkö kertakäyttöisiä vai pestäviä tarvikkeita. Tuotteet pitää säilyttää oikein, jotta mitään ei heitetä turhaan pois. Jätteet tulee lajitella.

Miksi kiinnostuit tästä tutkimusaiheesta?

Kiinnostus nousi omista kokemuksista. Työskennellessäni sairaanhoitajana useissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa aloin kiinnittää huomiota siihen, miten alkeellisella tasolla ympäristöasiat usein olivat. Esimerkiksi nestemäisen lääkejätteen keräys saattoi puuttua yksiköstä täysin.

Aiheesta ei käyty juurikaan yhteisiä keskusteluja hoitotyön arjessa. Yksiköiden ympäristövastaavat olivat lähinnä yliopistosairaaloiden harvinaisuus.

Hanna Kallio on terveystieteiden tohtori, sairaanhoitaja ja erikoistutkija Turun yliopistossa. Hänen väitöstutkimuksensa voit lukea täältä.

Teksti Ulla Ojala

Lue lisää:

Hellettä ja tartuntatauteja – näin ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen Suomessa