Suomalaiset hoitajat ovat kysyttyjä Norjassa – ”kouluruotsilla pääsee hyvin alkuun”

Pohjois-Norjassa kaivataan hoitoalan työntekijöitä niin sairaaloihin, hoivakoteihin kuin kotisairaanhoitoonkin.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Sanni Kyrö työskentelee Tenon hoivakodissa Norjan puolella. Koti on Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa. Kuva: Ari Korkala

Finnmarkin, Tromssan ja Nordlandin lääneissä on jatkuvasti paikkoja hoitajille, kertoo koordinaattori Riitta Leinonen Pohjoiskalotin Yykeänperän Rajaneuvonnasta.

Sairaanhoitajista ja lähihoitajista on pulaa koko maassa. Elokuun lopulla työviranomaisten nettisivuilla (www.nav.no) oli tarjolla yli kuusisataa sairaanhoitajan ja vajaat kolmesataa lähihoitajan paikkaa.

Kunnat selviytyvät tehtävistään rekrytointifirmojen avulla, mutta omat työntekijät olisivat edullisempi vaihtoehto. Jos työntekijöiden löytäminen on ollut erityisen vaikeaa, hakijoille on tarjottu tuntuvia etuja.

– Kuntosalilippuja, ilmainen asunto, palkkaluokan korottaminen tai könttäsummana maksettava ensimmäisen vuoden bonus. Työntekijälle on saatettu maksaa myös matkat ja sen lisäksi vierailuja kotimaahan, Leinonen listaa.

Työsuhde-edut vaihtelevat kuitenkin suuresti työnantajan mukaan.

Palkkaukseen vaikuttaa työkokemus, johon lasketaan mukaan myös äitiyslomavuodet. Lähihoitajien vuosipalkka liikkuu noin 34 800–42 000 euron ja sairaanhoitajien noin 39 700–47 800 euron välillä.

Suomesta on yleensä helppo päästä Norjaan töihin, jos osaa ruotsia. Avoimia paikkoja löytyy internetistä, mutta hakemuksia voi lähettää myös suoraan kuntiin.

– Pohjoisen kunnat palkkaavat mielellään suomalaisia. Kouluruotsilla pääsee jo hyvin alkuun, Leinonen kannustaa.

Tutkinnolle kannattaa hakea hyvissä ajoin norjalainen auktorisointi. Oppilaitosten todistukset on hyvä pyytää valmiiksi ruotsin tai englannin kielellä.

Avoimia työpaikkoja: www.nav.no, www.jobbinorge.no, www.finn.no

Teksti Katri Puranen