Tehyläiset tekevät historiaa – Uusi historiateos kertoo Tehyn vuosista 2008–2022

Historioitsija Mikko Laakso on tyytyväinen, että koronapandemian aikaansaamat raskaat työolot on saatu dokumentoitua. Pelkän muistin varassa ne olisivat vaarassa unohtua.

Kuva: Tehy-lehden arkisto

Mitkä ovat keskeisiä teemoja Tehyn uudessa historia­teoksessa, historioitsija Mikko Laakso?

Teos keskittyy kuvaamaan Tehyn taloudellista edunvalvontaa, josta nostan esiin Tehyn pitkän ajan keskeisen tavoitteen eli sote-sopimuksen synnyn. Myös palkkatasa-arvon ajaminen kulkee kirjassa punaisena lankana, niin toivottomalta yritykseltä kuin se välillä tuntuneekin.

Kirjassa näkyy, miten sote-uudistuksen venyminen on tuottanut ongelmia sote-alalle. Asiasta päättäminen kesti 15 vuotta. Henkilöstö on tehnyt työtään epävarmuudessa koko tämän ajan.

Kirjassa kuvataan myös koronapandemian vaikutus työoloihin. Ilman dokumentaatiota emme enää muutaman vuoden kuluttua muistaisi, miten raskasta sote-alan työstä tulee, kun yhteiskunta kohtaa kriisin.

Millä kolmella sanalla luonnehtisit Tehyä?

Määrätietoinen, sitkeä ja voimaannuttava. Tehy ajaa tavoitteitaan päämäärähakuisesti, seisoo sitkeästi tavoitteidensa takana ja saa kerta toisensa jälkeen joukkonsa jalkeille.

Miltä Tehyn tulevaisuus näyttää historioitsijan silmin?

Tehyn täytyy olla piikki päättäjien lihassa, koska muuten he turtuvat sote-alan ongelmiin. Tehyn täytyy pitää huolta myös itsestään, sillä järjestön kokonaisuus yhteistyöjäsenjärjestöineen vaatii ylläpitoa. Rakenne on toiminut 40 vuotta, joten siinä on paljon hyvää. 

Kirjasta on otettu 2 000 kappaleen painos. Teos on jäsenten luettavissa Tehyn verkkosivuilla