Voiko työnantaja vaatia keskeyttämään sairausloman?

Kuvateksti
Lääkärintodistus oikeuttaa työntekijän olemaan todistuksessa mainitun ajan poissa töistä. Kuva: iStock

Lääkäri määräsi minut sairauslomalle. 

Voiko työnantaja kutsua minut työhön sillä perusteella, että pystyisin tekemään hoitotyön sijaan esimerkiksi kirjallisia töitä?

Jos lääkäri on todennut työntekijän kokonaan työkyvyttömäksi, työntekijällä ei ole velvollisuutta mennä töihin. Työntekijälle myönnetään sairausloma tervehtymistä varten.

Toisinaan työntekijä ei ole täysin työkyvytön, vaan lääkärintodistukseen on merkitty työkykyä rajoittavia tekijöitä. Tässä tapauksessa työntekijä on velvollinen tekemään työsopimuksella sovittuja työtehtäviä työkyvyn sallimissa rajoissa.

Jos sairauslomalla oleva henkilö on omasta mielestään kykenevä työhön, lääkärintodistus ei estä työntekoa. Sairausloma ei vaikuta esimerkiksi vakuutuksiin. Ne ovat voimassa samalla tavalla kuin ennen sairauslomaakin. Näissä tilanteissa on oltava kuitenkin varovainen, jotta työnteko ei huononna terveydentilaa. Työhön paluusta on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Työsopimuslain mukaan työntekijä on velvollinen esittämään työnantajalle luotettavan selvityksen työkyvyttömyydestään. Jos työnantaja epäilee sairausloman myöntämisessä väärinkäytöstä, työnantajan tulee ohjata työntekijä työterveyslääkärin vastaanotolle.

Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2018