Tehy katsoo, että koko yt-neuvotteluiden vaikutusten arviointi loistaa poissaolollaan ja on epäselvää, aikooko Hus tehdä sellaista ollenkaan.
Tehyn ammattiosastot ovat tehneet Husille kolme tietopyyntöä saadakseen lisätietoa työnantajan suunnitelmista, mutta Hus ei ole toimittanut kaikkia pyydettyjä tietoa. Sen sijaan Hus on ilmoittanut, että ”ei käy” tai sanonut, että asiaan palataan neuvotteluiden seuraavassa vaiheessa.
”Valitettavasti Husia ei kiinnosta antaa työntekijöille realistista tietoa keskustelujen pohjaksi. Se on henkilöstölle todella vahingollista”, Millariikka Rytkönen sanoo.
Tehy arvostelee myös Husin tulkintaa yt-laista. Jo yt-neuvotteluiden alussa Tehy arvioi Husin rikkovan yt-lakia, koska se ei informoinut neuvotteluista asianmukaisesti eikä huolehtinut henkilöstön kuulemisesta.
Yt-neuvotteluiden edistyessä Tehyn mukaan suuri kysymys on, toteutuvatko yt-lain mukaiset henkilöstön osallistumisoikeudet ollenkaan Husin luomissa epämääräisissä olosuhteissa.
”Kokonaisuus on todella sekava. Esimerkiksi työnantajan antamat luvut eivät pidä paikkaansa. Näin ollen esitettyjä lukuja on vaikea ottaa tosissaan”, sanoo Rytkönen.
Tehy katsoo, että kaiken kaikkiaan Husin tähänastisten esitysten kokonaisuus on kuin tilkkutäkki. Tässä vaiheessa merkittävä osa yt-vähennyksistä näyttää osuvan kliiniseen potilastyöhön, mikä väistämättä herättää kysymyksen vaikutuksesta hoidon saatavuuteen ja potilasturvallisuuteen.
Hus Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Työntekijöitä on 27 500.