Ahvenanmaa: Hoitajan peruspalkka lähestyy 3000 euroa

Palkkakartoitus vahvisti Ahvenanmaan 2014 työtaistelun vaatimukset.

Kuvateksti
Ahvenanmaan tehyläiset vauhdittivat vuoden 2014 lopulla työsopimusneuvottelua työtaistelun avulla. Kuva: Siri Lindén

Hoitajien peruspalkat nousevat Ahvenanmaalla. Maakuntahallinnon palkkakartoitus vahvisti, että etenkin sairaanhoitopiirin naisvaltaisissa ammateissa, kuten sairaanhoitajilla, palkat ovat alemmat kuin työn vaativuuden arviointi edellyttää. Sairaanhoitopiirissä naisen euro on noin 85 senttiä.

Kartoitus tietää enimmillään 150 euron korotuksia hoitajien peruspalkkaan. Tämän nostaa sairaanhoitajatason peruspalkkoja eri vaativuusryhmissä 2 700, 2 750 tai 2 800 euroon. Sairaanhoitajatasolla tarkoitetaan myös esimerkiksi fysioterapeutteja, röntgenhoitajia ja laboratoriohoitajia.

– Alamme olla lähellä 3 000 euroa, mikä osoittaa sen, etteivät syksyn 2014 työtaistelun aikaiset vaatimukset olleet tuulesta temmattuja, sanoo Ahvenanmaan Tehyn toiminnanjohtaja Erkki Santamala.

Keskeisenä Tehyn tavoitteena oli maakuntahallituksen palveluksessa työskentelevän koulutetun hoitohenkilöstön peruspalkkatason nostaminen ja sama palkka samanarvoisesta työstä.

Eri neuvotteluosapuolista koostuvalta työryhmältä meni lähes kolme vuotta tehdä noin 500 eri virkanimikkeen palkkakartoitus. Nimikkeet on nyt jaettu 16:een vaativuusryhmään. Pääkriteerinä on koulutusvaatimus.

Tasa-arvoerien yhteissumma on 1,5 miljoonaa euroa. Ensimmäinen erä on 1.2.2016 maksettavaksi sovittu 1,1 miljoonaa, josta puolet on suunnattu hoitoalalle. Toinen erä on 1.5.2017 maksettavaksi sovittu 400 000 euroa.

Peruspalkkakorotukset näkyvät palkkapussissa 1.2.2018 kun uusi sopimuskausi alkaa. Korotukset maksetaan takautuvasti, mutta maksuaikataulu on vielä auki.

Työ ei kuitenkaan ole valmis.

–  Vuorossa ovat neuvottelut palkkaohjelmasta. Sen pitäisi oikaista epäoikeudenmukaisuuksia vaiheittain vuoden 2020 kesäkuuhun mennessä.

Työryhmä on laskenut, kuinka paljon rahaa tarvitaan lisää, jotta kaikkien palkat saadaan vähintään palkkaryhmän vähimmäispalkkatasolle. Vuotuinen summa on noin 240 000 euroa.