Ahvenanmaalla kunta- ja maakuntavaalit lokakuussa – ehdokkaissa myös tehyläisiä

Hoitajapula puhuttaa Ahvenanmaan maakunta- ja kuntavaaleissa.

Kuvateksti
Maakuntapäiville valitaan 30 edustajaa.
Kuva: Lehtikuva

Hoitajapula, hoitotyön johtaminen sekä koulutuksen ja osaamisen vaikutus palkkoihin. Kuulostaako tutulta?

”Samat aiheet nousevat täällä Ahvenanmaalla puheenaiheiksi kuin Manner-Suomessakin”, summaa Tehy Ålandin ammattiosaston puheenjohtaja ja Tehyn valtuuston jäsen Pirjo Åkerblom maakunnan vaaliteemoja.

Ahvenanmaalla käydään 15. lokakuuta maakunta- ja kuntavaalit. Maakuntapäiville valitaan 30 edustajaa. Maakuntapäivillä on Ahvenanmaan itsehallintolainsäädännön nojalla mahdollisuus säätää laeilla maakunnan omista asioista ja päättää maakunnan tulo- ja menoar­viosta. Kuntia Ahvenanmaalla on 16, ja niistä jokaiseen valitaan omat kunnanvaltuutettunsa.

Maakuntapäivillä on ollut vuodesta 2015 lähtien yksi tehyläinen edustaja, Pernilla Söderlund. Nyt maakuntavaaleissa on kolme tehyläistä ehdokasta. Söderlundin lisäksi ehdolla ovat Annika Eriksson ja Leena Pokela. He ovat ehdokkaina myös kuntavaaleissa, joissa on ehdolla heidän lisäkseen tehyläinen Yvonne Skaglund.

Hoitajapula oli Åkerblomin mukaan viime kesänä kova. Sijaispula on jatkuva, ja sitä yritetään paikata muun muassa sillä, että hoitajia houkutellaan Ahvenanmaalle Manner-Suomesta.

”Lähihoitajia ja sairaanhoitajia koulutetaan Ahvenanmaalla, mutta kätilöt, röntgenhoitajat ja bioanalyytikot pitää palkata maakunnan ulkopuolella koulutuksen saaneista.”

Ruotsalaiset osaavat myydä työpaikkojaan.

Hoitajia lähtee Ahvenanmaalta töihin myös Ruotsiin.

”Ruotsalaiset osaavat myydä työpaikkojaan. Sieltä tulee reippaita ihmisiä mainostamaan etujaan. Ruotsissa saa lyhyemmällä työajalla saman palkan kuin täällä.”

Ahvenanmaan maakuntahallinnon palveluksessa työskentelevän sairaanhoitajan tehtäväkohtainen palkka nousi kesäkuun alussa yli 3 000 euron. Maakunnan palveluksessa oleva hoitohenkilöstö noudattaa Tehy Ålandin omaa virkaehtosopimusta. Kuntapuolella on oma työehtosopimus. Sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa 2025.

Virkaehtosopimuksen mukaiset yleiskorotukset maksetaan aina 1. kesäkuuta. Vuoden 2022 korotus oli 2,25 prosenttia. Tänä vuonna korotus oli 2,15 ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Kesällä 2024 tulee lisäksi jakoon palkkakehitysohjelmana 2,6 prosenttia.

”Ensi keväänä on tarkoituksena sopia siitä, että saamme maakunnan kaikkia työntekijöitä ja eri ammatteja koskevan palkkakehitysohjelman.”

Työ nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaerojen pienentämiseksi alkoi Ahvenanmaalla vuonna 2014 järjestetyn Tehyn lakon jälkeen. Vaikka palkkavertailut eri ammattien välillä on tehty jo vuosia sitten ja epäkohdat tiedetään, korona keskeytti työn lähes kahdeksi vuodeksi.