Aidsin kulta-ajat ohitettu

Ajoissa todettu hiv-tartunta ei lyhennä elinikää. Lääkitys estää sairauden etenemisen aids-vaiheeseen.

Kuvateksti
Kuva on Maailman aids-päivän animaatiosta, jonka on suunnitellut dynamo&son, toteutus Anima Boutique ja Humina.

Miksi aids on vihainen? Tähän vastaa Maailman aids-päivän kunniaksi julkaistu The Rise and Fall of Angry Aids -animaatio. Se kertoo vihaisen aids-hahmon näkökulmasta, kuinka hivin hoito ja ennaltaehkäisy ovat edistyneet.

Aidsin "kulta-ajat" ovat ohi, koska lääkityksen avulla viruksen leviäminen suojaamattomassa seksissä voidaan estää. Nykyhoidolla ajoissa todettu hiv-tartunta ei lyhennä elinikää ja lääkitys estää sairauden etenemisen aids-vaiheeseen.

– Hiviin liittyvät mielikuvat ovat usein synkkiä. Halusimme tuottaa kampanjavideon, joka herättäisi ihmiset pohtimaan omia mielikuviaan hivistä, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Puolivälissä 1990-lukua käyttöön otettu kolmoislääkitys on pitänyt hiv-tartunnan saaneet ihmiset terveinä. Yhdistelmähoidon vaikutukset ovat olleet mullistavia. Hiv-tartunnan saaneet voivat elää oireetonta ja täysipainoista elämää.

Hiv ei tartu suojaamattomassa seksissä, kun hiv-tartunnan saanut seksikumppani on aloittanut ajoissa säännöllisen lääkityksen, vahvistaa tänä vuonna Euroopassa julkaistu Partner-tutkimus.

Laajassa tutkimuksessa seurattiin vuodesta 2010 lähtien yhteensä 888 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana, eikä hiv tarttunut kertaakaan hiv-positiivisesta kumppanista hiv-negatiiviseen.

Suomessa on noin tuhat hiv-tartunnastaan tietämätöntä ja testeihin hakeudutaan usein vasta vuosia tartunnan jälkeen. Kondomin käyttäminen on tärkeää, sillä se suojaa myös muilta seksitaudeilta, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa vakavia infektioita.

– Ennakkoluuloja vähentämällä parannetaan hiv-testeihin hakeutumista ja edistetään tartuntojen varhaista toteamista, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Kansainvälisenä Maailman aids -päivänä järjestetään konsertteja sekä muisto-, keskustelu- ja infotilaisuuksia ympäri Suomea.