Ammattitaudiksi todettuja koronatartuntoja nyt 91 – valtaosa terveydenhuollon työntekijöillä

Kaikissa ammattitaudiksi katsotuissa koronatapauksissa altistuminen on tapahtunut alkukesään mennessä.

Kuvateksti
Ammattitaudiksi korona katsotaan, kun tietyt edellytykset täyttyvät. Kuva: iStock

Tapaturma-asiain korvauslautakunta (Tako) on käsitellyt syyskuun loppuun mennessä 115 korona-altistuksesta tehtyä lausuntopyyntöä, jotka on tehty työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen perusteella. Näistä 91:ssä tapauksessa katsottiin kyseessä olevan ammattitauti.

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä, suurin osa sairaanhoitajilla tai lähihoitajilla.

Kaikissa Takon syyskuun loppuun mennessä käsittelemissä lausuntopyynnöissä altistuminen on tapahtunut kevään tai alkukesän aikana.

Edellisen kerran Tako kertoi asiasta kesäkuun lopulla. Tuolloin se oli käsitellyt 38 korona-altistuksesta tehtyä lausuntopyyntöä. Näistä 26 tapauksessa katsottiin kyseessä olevan ammattitauti. Tuolloinkin suurin osa tartunnoista oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Jotta koronaviruksen aiheuttama sairaus voidaan korvata ammattitautina, tiettyjen edellytysten tulee täyttyä. Ensinnäkin työntekijällä on todettu koronaviruksen aiheuttama tauti. Samalla tiedetään, että hänen työssään on ollut koronaviruspositiivisia henkilöitä, joko kollegoja tai asiakkaita, ja hän on ollut heidän kanssaan läheisissä tekemisissä. Koronavirustautiin liittyvien oireiden ja työssä altistumisen välinen aika on sopinut viruksen tiedettyyn itämisaikaan.

Tartunnan saaneen työntekijän lähipiirissä ei ole todettu koronavirustartuntoja eikä muutoinkaan tule esiin toista todennäköistä tartuntalähdettä.

Tapaturma-asiain korvauslautakunta (Tako) toimii Tapaturmavakuutuskeskuksen yhteydessä. Vakuutuslaitosten tulee pyytää lausuntoa Takolta sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa säädetyissä asioissa. Takon lausunnot eivät sido vakuutuslaitosta, mutta pääsääntöisesti vakuutuslaitokset noudattavat Takon antamia ratkaisusuosituksia lähes poikkeuksetta.

Tako on ohjeistanut vakuutuslaitoksia tekemään lausuntopyynnön kaikista koronaviruksen aiheuttamiin sairauksiin liittyvistä vahinkoilmoituksista.

Tako tiedottaa seuraavan kerran marraskuun alussa lokakuun loppuun mennessä käsittelemistään lausuntopyynnöistä.

Lue lisää

Hoitajan korona voi olla ammattitauti - parikymmentä tapausta todettu jo