Amnestyn asiantuntija: Terveydenhuollon ammattilaisten suojavälineiden saatavuudessa yhä suuria eroja

Yli 7 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronatartunnan seurauksena ympäri maailmaa. Luku on luultavasti todellisuudessa vielä korkeampi.

Kuvateksti
Suojaimista oli pulaa myös Suomessa viime keväänä. Kuva: iStock

Amnesty Internationalin julkaisema maailman laajuinen analyysi paljastaa, että yli 7 000 terveysalan ammattilaista on kuollut saamansa koronavirustartunnan seurauksena.

– Monet analyysissa mukana olevat maat todennäköisesti raportoivat terveydenhuoltohenkilöstön kuolemista alakanttiin, sanoo Amnestyn Suomen osaston taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato.

Puutteellisesta tietojen keräämisestä johtuen luvut kuolemantapauksista ovat oletettavasti todellisuudessa merkittävästi suuremmat kuin Amnestyn analyysissä esiintyvät.

Amnesty raportoi koronapandemian myötä seuranneista terveydenhuoltohenkilöstön kuolemista viimeksi heinäkuussa. Tuolloin kuolleiden määrä oli 3 000. Samalla järjestö toi huolensa hoitohenkilöstön suojavälineiden riittämättömyydestä.

– Suojainten saatavuus vaihtelee edelleen todella paljon eri maiden välillä.

Kuolemien määrän nopean kasvun takana on osaltaan koronavirustartuntojen lisääntyminen mutta myös käytössä olleiden lähteiden määrän kasvu.

Eniten raportoituja kuolemantapauksia on ollut Meksikossa, jossa tiettävästi ainakin 1 320 terveydenhuollon työntekijää on menehtynyt.

Luvut ovat korkeat myös Yhdysvalloissa (1077), Brasiliassa (634) ja Venäjällä (631). Vaarallista kehitystä on tapahtunut Etelä-Afrikassa (240) ja Intiassa (573), joissa tartuntojen määrä on lähtenyt nousuun viime kuukausina.

Kuolleiden terveydenhuollon ammattilaisten määriä ei voi suoraan vertailla maiden välillä, sillä tietojen keruu vaihtelee maittain. Myös terveydenhuollon työntekijän määritelmä vaihtelee maittain.

Analyysi on tehty yhdessä data-analyytikon kanssa ja lähteinä ovat toimineet muistokirjoitukset, hallitusten antamat luvut, paikallisten terveysalanjärjestöjen luettelot sekä mediassa julkaistut arviot kuolleiden määristä.