Asiantuntijaryhmän suositus rokotusjärjestyksestä: koronapotilaita hoitava ja hoivakotien henkilöstö ensimmäisten joukossa

THL:n mukaan koronavirusrokotteen käyttöönottoa ja rokotusten aloittamista on realistista odottaa vuoden 2021 alussa.

Kuvateksti
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotuksia tarjottavaksi ensin muun muassa hoivakotien henkilöstölle ja ikääntyneille. Kuva: iStock

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että koronarokotuksia tarjotaan aluksi kolmelle kohderyhmälle: koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle ja hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille sekä henkilöille, joilla on koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Koska rokotteet toimitetaan Suomeen useassa erässä, vastedes on THL:n mukaan arvioitava myös näiden ryhmien sisäinen rokotusjärjestys. Arvio voidaan tehdä vasta, kun saatavilla on tarkempia tietoja rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri kohderyhmissä.

Rokotuksilla pyritään ensisijaisesti estämään vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.

”Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset pysyvät terveinä ja pystyvät epidemian jatkuessa ylläpitämään terveydenhuollon toimintaa”, toteaa asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola.

Asiantuntijaryhmä jatkaa arviointia rokotusten järjestämisestä ja kohderyhmistä lähiviikkoina ja THL laatii jatkossa sosiaali- ja terveysministeriölle esityksen rokotusten järjestämisestä. Lopullisen päätöksen koronavirusrokotusten toimeenpanosta tekee valtioneuvosto.

THL:n mukaan koronavirusrokotteen käyttöönottoa ja rokotusten aloittamista on realistista odottaa vuoden 2021 alussa. Ennen jakelua Suomessa rokotteella täytyy olla myyntilupa Euroopan alueella. Luvan antaa Euroopan lääkevirasto.