Attendo haluaa laskea sairaanhoitajien palkkoja

Työnantaja haluaa laskea palkkoja, vaikka irtisanomisperustetta ei ole.

Kuvateksti
Attendo Oy pyrkii heikentämään työsuhteiden ehtoja. Kuva: Lehtikuva

Hoivakotien vastaavat sairaanhoitajat joutuvat Attendo Oy:n karsintalistalle. Yritys käynnistää tänään henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut, joissa on tarkoitus luopua vastaavien sairaanhoitajien nimikkeistä.

Muutos tarkoittaisi käytännössä satojen eurojen palkanalennusta, vaikka työnkuva ei muutu eikä vastuu vähene. Tehyyn on tullut tieto jopa tuhannen euron palkanalennuksesta kuukaudessa. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat 68 sairaanhoitajaa, joista suurin osa on Tehyn jäseniä.

Vastaavien sairaanhoitajien työhön kuuluu työyhteisössä muun muassa hoitotyön kehittäminen ja lääkehoito. Heidän nimiään on myös aluehallintovirastojen myöntämissä toimiluvissa.

Attendon palvelukodissa työskentelevä vastaava sairaanhoitaja kertoo, että hänen kuukausipalkkansa laskisi noin 200 euroa.

Hän vastaa lääkehoidon kokonaisuudesta sekä seuraa asukkaiden terveyttä ja hoitaa sairauksia. Omaa lääkäriä kuntoutuskodissa ei ole, vaan sairaanhoitaja on tarvittaessa yhteydessä terveyskeskukseen tai asukkaan omaan lääkäriin.

– Työni ei voi muuttua miksikään, koska olen työpaikkani ainoa sairaanhoitaja.

Tehyn järjestöasiantuntija Arja Tuomisoja korostaa, että kyse on palvelukotien asukkaiden palvelujen laadusta ja potilasturvallisuudesta. Hoitotyötä on työpaikalla jonkun ohjattava ja kehitettävä. Myös lääkehoidosta on kannettava vastuu.

– Työnantaja on vain muuttamassa sanojen järjestystä: vastaavasta hoitajasta tulee hoitaja, joka vastaa.

Attendo perustelee palkanalennuksia "sote-alan teknologiaharppauksilla ja kehittyvillä työmenetelmillä". Ympäripyöreät perusteet eivät riitä Tehyn lakimies Ilkka Wennbergille.

– Keskeisiä työsuhteen ehtoja ei voida heikentää ilman irtisanomisperustetta, joka edellyttää asiallisia ja painavia syitä.

Attendo on pohjoismainen sote-alan konserni, joka toimii Suomessa 65 paikkakunnalla. Attendolla on omia hoivakoteja ja palvelutaloja. Lisäksi useat kunnat ovat ulkoistaneet sille terveysasemiaan.

Attendo Oy:n liiketoiminnan tulos oli vuonna 2015 Suomessa lähes 28 miljoonaa euroa. Tulos oli 34 prosenttia parempi kuin vuonna 2014.

***

Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät siihen, että Attendo lakkautti vastaavan sairaanhoitajan tehtävän. Attendo tarjosi uutta työtä alemmalla palkalla. Osa työntekijöistä otti sen vastaan; osa ei. 

Muutettu viimeisen lauseen termi 27.3. klo 8.18.

10.4. 2019 lisätty loppuun tieto yt-neuvottelujen tuloksesta.