Australian hoitajat painivat samojen ongelmien kanssa kuin Suomen

Australian hoitajaliitto ajaa lakia, jossa määritellään hoitajien määrä vanhustenhoitoon.

Kuvateksti
Australian hoitajaliitto haluaa vanhustenhoidon mitoitukset lakiin. Varhaiskasvatuksessa ne ovat jo laissa. Kuva: Australian Nursing & Midwifery Federation

Australian sairaanhoitajia ja kätilöitä edustava Australian Nursing and Midwifery Federation kampanjoi parhaillaan voimakkaasti sen puolesta, että lakiin saataisiin vanhusten hoidon henkilöstömitoitukset. Varhaiskasvatuksessa tällainen mitoitus jo on.

Yövuorosta puuttuu koulutettu hoitaja tai hoitajia on liian vähän. Hoitohenkilöstö ei pääse lounastauolle eikä vessaan. Sijaisia ei palkata sairauslomien eikä lomien ajaksi.

– Nämä epäkohdat kuulostavat kovin kotoisilta, mutta koskevat australialaista vanhustenhoitoa, jonka puutteita Australian hoitajaliitto on listannut. Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon ongelmat ovat Australiassa samankaltaisia kuin Suomessa. Molemmissa maissa on pulaa koulutetusta hoitohenkilöstöstä, sanoo Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Vuonna 2016 tehdyn australialaistutkimuksen mukaan vanhukset saivat välttämätöntä hoitoa alle kolme tuntia vuorokaudessa, kun tarve olisi noin puolitoista tuntia enemmän.