Auttaisiko ihoa silittävä laite viinanhimoon? Aalto-yliopistossa kehitetään uutta innovaatiota alkoholismin hoitoon

Silityskoneen on tarkoitus tukea raittiutta yhdessä muiden hoitojen rinnalla.

Kuvateksti
Kyynärvarteen kiinnitettävä laite on yksi mahdollisuuksista, joita Aalto-yliopiston tiimi parhaillaan tutkii.
Kuva: Juliana Harkki

Aalto-yliopiston tutkijat kehittävät laitetta, jonka tarkoitus on hillitä alkoholin himoa ihoa silittämällä. Vaikutus perustuu ihon miellyttävään kosketukseen, joka aktivoi ihossa olevia hermoratoja. Niiden kautta kosketus yhdistyy aivoalueille, jotka ovat tiiviisti tekemisissä alkoholin himon ja muiden riippuvuuksien kanssa.

”Parasympaattinen hermosto aktivoituu hellästä, miellyttävästä kosketuksesta, ja samalla erittyy muun muassa dopamiinia ja oksitosiinia. Kosketus nostaa samalla stressinsietokykyä – stressi on alkoholihimossa iso laukaiseva tekijä. Tarkoitus ei ole korvata toisten ihmisten läheisyyttä vaan täydentää sitä aktivoimalla mekaanisesti tiettyjä hermoratoja”, hankkeessa lääketieteestä vastaava Juliana Harkki kertoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Laitetta suunnitellaan toteutettavaksi niin, että sitä on helppo kantaa kiinni ihossa, huomaamattomasti vaatteiden alla esimerkiksi käsivarressa tai selässä. Laitetta tullaan testaamaan myös muihin riippuvuuksiin, kuten peliriippuvuuteen, ja stressinhallintaan. Keksinnölle on haettu patenttia.

Aalto yliopiston mukaan laitteen tarkoitus on tukea raittiutta yhdessä muiden hoitojenrinnalla. Hanke on saanut Research to Business -rahoituksen Business Finlandilta.