Avi: Potilasturvallisuus vaarantunut Siun sotessa – Tehyn ammattiosasto ilmoitti epäkohdista

Itä-Suomen aluehallintovirasto kehottaa Siun sotea varmistamaan, että terveyspalveluissa on riittävästi henkilöstöä.

Kuvateksti
Avi kehottaa Siun sotea parantamaan toimintaansa muun muassa päivytyksessä. Kuvituskuva: Mikko Lehtimäki

Siun soten yhteispäivystyksen ja päivystysosaston arvioitu minimihenkilöstömäärä alitettiin lukuisia kertoja kesän ja alkusyksyn 2018 aikana, toteaa Itä-Suomen aluehallintovirasto.  Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2018, minkä avi arvioi johtuneen henkilöstön riittämättömyydestä. 

Tehyn Siun soten ammattiosasto teki aville syksyllä 2018 epäkohtailmoituksen päivystyksen sekä Liperin ja Outokummun terveyskeskusten vuodeosastosta. Ammattiosaston mukaan peruspalveluiden laatu oli huonontunut, potilaat eivät saaneet tarvitsemaansa hoivaa ja hoitovirheitä sattui.

Suurimpana uhkana ammattiosasto piti sitä, että hoitohenkilökuntaa ei ollut riittävästi, sijaisia ei ollut ja poissaoloja ei paikattu riittävästi. 

– Työn kuormittavuus lisääntyi ja jaksaminen alkoi olla koetuksella, kun työntekijät joustivat ja tekivät tuplavuoroja, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti

Laurila-Rontin mukaan ammattiosasto toi epäkohtia johdon tietoon, mutta niihin ei reagoitu.

– Ilmoitus aviin oli lopulta ainoa vaihtoehto.

Avin saaman selvityksen mukaan henkilöstön riittämättömyys on liittynyt siihen, ettei rekrytointiyksikkö pystynyt toimittamaan äkillisissä tilanteissa päivystystyöhön perehtyneitä sijaisia.

Potilasturvallisuus on avin mukaan vaarantunut kesän ja syksyn 2018 aikana myös Liperin ja Outokummun terveyskeskusten vuodeosastoilla. Syynä on ollut henkilöstömitoitus ja -rakenne sekä puuttuvat lääkeluvat.

Haittatapausilmoitusten määrä kasvoi kesällä ja syksyllä 2018.

Henkilöstömitoitus on ollut liian niukka potilaiden hoitoisuuden tarpeen sekä Siun soten itsensä asettaman hoitajamitoitustavoitteen näkökulmasta. 

Avi kehottaa Siun sotea huolehtimaan rekrytointikäytännöistään sekä siitä, että terveydenhuollon palveluihin on osoitettu riittävästi voimavaroja ja henkilöstöä.

Lääkeluvallisia sairaanhoitajia on oltava riittävästi myös terveyskeskusten vuodeosastoilla.