Eduskunnan oikeusasiamies: Tays ja THL ohjeistivat hoitajia sovellettuun koronakaranteeniin vastoin tartuntatautilakia

Taysille ei tule seurauksia toimimisesta vastoin tartuntatautilakia, sillä tilanne oli erityinen – pandemian vuoksi terveydenhuollon kantokyky oli uhattuna.

Kuvateksti
Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan koronapandemia osoitti, että tartuntatautilaki kaipaa uudistamista.
Kuva: Pasi Leino

Kotona karanteenissa, silti töissä. Taysissa koronavirukselle työssään altistuneet terveydenhuollon työntekijät määrättiin syksyllä 2020 jatkamaan töissä kirurgisella maskilla varustettuna, mutta vapaa-ajallaan heidän tuli toimia kuin he olisivat karanteenissa.

Tätä sovellettiin, jos yksikön toiminta oli vaarantumassa poissaolojen takia. Samankaltaista ohjeistusta jaettiin myös Kysissä.

Tehy kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle joulukuussa 2020.

Oikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, ettei Taysin "sovellettu karanteeni" perustunut voimassa olleeseen tartuntatautilakiin. Karanteenista päätti Taysissa kuntayhtymän toimialajohtaja tartuntataudeista vastaavan lääkärin arvion perusteella.

Oikeusasiamies kiinnitti huomiota myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aiheesta antamaan ohjeistukseen, joka oli tulkinnanvarainen.

Sakslin toteaa kuitenkin, että vallinneessa pandemiatilanteessa jokaisen oikeus elämään ja riittäviin terveyspalveluihin oli turvattava ja koko terveydenhuollon kantokyky oli uhattuna. Sen vuoksi viranomaisten menettely ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Eduskunnan oikeusasiamies on jo aiemmin todennut pandemiatilanteen osoittaneen, ettei voimassa ollut lainsäädäntö ollut kaikin osin tyydyttävä eikä se mahdollistanut koronan torjuntaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Oikeusasiamies on lähettänyt Tehyn kanteluun tekemänsä päätöksen tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriöön, jotta se voitaisiin ottaa huomioon lainsäädäntöä uudistettaessa.

”Tapaus osoittaa, miten tärkeää työtä tehyläiset tekevät ja että lainsäädäntöä on syytä uudistaa”, toteaa juristi Juho Kasanen Tehystä.