Ensihoitajalle hyvitystä 20 000 euroa – Kuopion kaupunki syyllistyi pitkäkestoiseen syrjintään raskauden takia

Hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen ennallaan, koska Kuopion kaupungin harjoittama ensihoitajaan kohdistama syrjintä oli pitkäaikaista. Ensihoitaja saa hyvitystä 20 000 euroa.

Kuvateksti
Työnantaja syyllistyi ensihoitajan syrjintään.
Kuva: Kirsi Tuura

Kuopion kaupunki ei jatkanut ensihoitajan määräaikaista työsuhdetta, kun se sai tietää tämän raskaudesta. Tehyläinen ensihoitaja vei asian käräjäoikeuteen, joka viime kesänä tuomitsi kaupungin 20 000 euron hyvitykseen. Kaupunki valitti ratkaisusta hovioikeuteen, joka on nyt antanut tuomionsa.

”Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomitseman 20 000 euroa sillä perusteella, että kyse oli julkistyönantajan tekemistä syrjintäteoista, jotka olivat pitkään jatkuneita ja niitä oli useita”, sanoo Tehyn juristi Päivi Vanninen.

Vannisen mukaan merkittävää päätöksessä on ensinnäkin hyvityksen euromäärä, sillä yleinen korvaustaso on vakiintuneesti korkeintaan 10 000 euroa.

Samalla hovioikeus vahvisti, että työsuhteessa olleesta katkoksesta huolimatta työnantajan toiminta on ollut palvelussuhteen jatkumisen rajoittamista eikä pelkkä yksittäinen työhönottotilanne, kun ensihoitaja ei kelvannut enää myöhemminkään sen palvelukseen. Siksi kaupunki on syyllistynyt palvelusuhteen jatkumisen rajoittamiseen myös äitiysvapaan jälkeen, kun se ei ole enää ottanut ensihoitajaa töihin pelastuslaitokselle.

Lisäksi hovioikeus tyrmäsi kaupungin väitteen, että ensihoitajan olisi pitänyt nimenomaisesti itse toimia aktiivisesti ja hakea jatkoa työsuhteelle jäätyään äitiysvapaalle, kun hän oli jäänyt äitiysvapaalle 21.8.2018 ja työsuhde oli päättymässä 31.8.2018.

”Ensihoitajalle oli jo kesäkuussa sanottu, ettei työsuhde voi jatkua, koska tämä on jäänyt äitiysvapaalle. Miksi hän silloin olisi hakenut työtä?”

Tehyläinen lähihoitaja oli toiminut Pohjois-Savon pelastuslaitoksella useina vuosina kesälomasijaisena ensihoitajaopintojensa aikana. Valmistuttuaan ensihoitajaksi keväällä 2018 hän oli jälleen kesälomasijaisena ja olisi halunnut tulla myös syksyllä töihin.

Ensihoitaja kertoi raskaudestaan työnantajalleen, jolloin työnantaja ilmoitti, että työsuhde ei tulisi jatkumaan määräaikaisuuden päättyessä elokuun lopussa. Hoitajan kanssa samassa asemassa olleiden muiden työtekijöiden määräaikaisuuksia jatkettiin.

Tasa-arvolain mukaan määräaikaisia työsuhteita jatkettaessa henkilöä tulee kohdella samalla tavalla kuin häntä kohdeltaisiin, jos hän ei olisi raskaana tai perhevapaalla.

”Todella hienoa, että löytyy rohkeita tehyläisiä, jotka vievät kohtaamansa syrjinnän oikeuteen. Toivon, että esimerkin voima rohkaisee muitakin”, Vanninen painottaa.

Tehyn tavoitteena on ajaa tasa-arvoa eteenpäin työpaikoilla.

”Haluamme turvata perhevapaalla olevien jäsentemme asemaa niin kuin laki on jo vuosikymmeniä edellyttänyt.”

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää

Tehyn lakimies: Työnantaja syyllistyi pitkäkestoiseen syrjintään, joka alkoi ensihoitajan ilmoitettua raskaudestaan