Ensihoitoon erikoistuvat lähihoitajat keräävät kiitosta

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu on osoittautunut onnistuneeksi.

Kuvateksti
Tehy ja Suomen Ensihoitoalan liitto ovat ajaneet koulutuskokeilua pitkään toiselle asteelle. Kuva: iStock

Valmistuneiden osaaminen vastaa hyvin työelämän tarpeisiin, todetaan perustason ensihoidon koulutuskokeilun väliraportissa. Saman vahvistaa ensihoidon tutkintovastaava Marika Tikkanen Stadin aikuisopistosta.

Kokeilussa ensihoitoon erikoistuvat lähihoitajat opiskelevat ensihoitoa opintojensa ensimmäisestä päivästä lähtien. Valmistuneiden tutkintonimikkeeksi on ehdotettu perustason ensihoitajaa. Kokeilu käynnistyi 2014 ja se päättyy vuoden 2019 lopussa. Toiveena on, että koulutuksesta tulee pysyvä.

Haasteena on ollut löytää opiskelijoille työssäoppimisen paikkoja.

– Harjoittelupaikoista varsinkin pääkaupunkiseudulla on kova kilpailu. Meidän opiskelijoidemme on ollut vaikea löytää paikkoja akuuttipuolelle, ensihoitoon pääsee paremmin. Monet lähtevät harjoitteluun muualle. Eräs opiskelijamme lähti Utsjoelle. Hän on tosin sieltä kotoisin, Tikkanen kertoo.

Viime vuoden loppuun mennessä kokeilusta oli valmistunut 53 perustason ensihoitajaa. Tavoitteena on, että kokeilun aikana valmistuu 376 opiskelijaa.

– Tällä tutkinnolla voi työllistyä monipuolisesti akuuttihoitoon, ambulanssiin, kotihoitoon, terveyskeskuksiin, sairaaloihin. Peruskipsaamisen osaamista työnantajat arvostavat paljon. Opinnälkä kasvaa ja jotkut jatkavat opintoja ensihoitaja amk:ksi tai pelastajaksi, Tikkanen kertoo.

Opintokokonaisuuden sisältöä hiotaan vielä ja koulutusta tehdään tunnetuksi työpaikoilla. Marika Tikkanen on ollut kirjoittamassa nyt uusiutuvia tutkinnon perusteita Opetushallituksen työryhmässä.

– Haasteena on muun muassa miettiä sitä, miten opiskelijoiden osaaminen vastaa koko maan tarpeisiin. Helsingissä kaikki terveydenhoitopalvelut ovat lähellä. Perustason ensihoitajan pitää silti osata tehdä päätöksiä, koska sairaalaan voi olla pitkä matka. Konsultoimme koko ajan työelämän edustajia, että opetuksen sisältö on ajan tasalla.

Hakijoita kokeiluun on ollut runsaasti. Tikkanen on tyytyväinen, että lähitunteihin on varaa ja uudenlaisia oppimisen keinoja, kuten simulaatioita ja virtuaaliympäristöjä, hyödynnetään opetuksessa.

Kokeilussa on mukana viisi oppilaitosta.

– Tehy ja Suomen Ensihoitoalan liitto ajoivat tätä koulutuskokeilua pitkään toiselle asteelle. Hienoa, että kokemukset ovat näin hyviä, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Kurtti Tehystä.