Fimea: Teekupillinen saattaa sisältää enemmän alumiinia kuin rokote

Rokotteissa on tehosteaineena vähäinen määrä alumiinia verrattuna siihen, mitä saamme ruuasta, kirjoittavat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tutkijat.

Kuvateksti
Vastasyntyneille tarkoitetut viitosrokote ja pneumokokkikonjugaatiorokote sisältävät alumiinia. Ruuasta ja juomasta saatavaan alumiiniin verrattuna määrät ovat pieniä. Kuva: iStock

Suomessa vastasyntynyt saa 1-vuotispäiväänsä mennessä rokotusohjelman mukaisista rokotuksista enintään 3 milligrammaa alumiinitehosteainetta.

Alumiinia on käytetty rokotteissa jo lähes sadan vuoden ajan. Se on niiden yleisin tehosteaine. Esimerkiksi lapsille ja nuorille tarkoitetut kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteet sisältävät alumiinisuoloja.

Tieteellisen tutkimusnäytön perusteella rokotteet ovat turvallisia, vaikka huoli esimerkiksi tehosteaineista välillä puhututtaa somessa. Myyntiluvan saaneet rokotteet on testattu tarkoin, ja niiden turvallisuutta seurataan jatkuvasti.

Ravinnosta saatuun alumiinin määrään verrattuna yhdessä rokoteannoksessa alumiinia on vähän. Maksimissaan ne saavat sisältää 1,25 milligrammaa alumiinia rokoteannosta kohden.

Lapsille ja nuorille tarkoitetuissa rokotteissa on alumiinia 0,5-0,7 milligrammaa tai ei lainkaan.  

Ihminen saa ruuasta, vedestä ja ilmasta alumiinia vuorokaudessa noin 25 milligrammaa. Esimerkiksi 200 gramman suklaalevy voi sisältää alumiinia jopa 30 milligrammaa ja kahden desin kuppi yrttiteetä 13 milligrammaa.

Altistumme alumiinille, kun juomme vesijohtovettä tai syömme ruokasoodalla nostatettua leipää. Lääkkeellistä alumiinia löytyy mahan happamuutta neutraloivista antasideista, joita on saatavilla myös käsikauppalääkkeinä.

Liiallinen määrä alumiinia voi aiheuttaa toksisia oireita. Tällaisissa tapauksissa taustalla on ollut vakava munuaissairaus tai työtapaturma, jossa teollisuuden työpaikalla työntekijä on altistunut suurelle määrälle hengitettävää alumiinia. Rokotteiden sisältämän alumiinin on raportoitu aiheuttaneen vain satunnaista ihoärsytystä injektiokohdassa.

Aiheesta kirjoitti Fimean Sic-verkkolehti.