Harjoitteluun haku helpottuu

Amk-opiskelijat voivat hakea harjoittelupaikkoja entistä helpommin uuden varausjärjestelmän ansiosta.

Kuvateksti
Sote-alan harjoittelupaikkojen haku sujuu ensi vuonna nykyistä yksinkertaisemmin.

Harjoittelupaikkojen kyttäys päättyy ammattikorkeakoulussa sote-alaa opiskelevien osalta ensi keväänä. Kaikki harjoittelupaikat ovat kerralla nähtävissä uudessa Jobiili-järjestelmässä.

Tähän asti työnantajat ovat ilmoittaneet paikat eri aikoihin.

Käytäntö on ollut villi, ja opiskelijat ovat joutuneet kyttäämään, milloin mieluinen paikka tulee avoimeksi. Sellainen on saattanut mennä myös huomaamatta ohi, sanoo projektipäällikkö Eija Lantta Lahden ammattikorkeakoulusta.

Ensi vuoden keväällä opiskelijat voivat hakea syksyn 2017 harjoittelupaikkoja. Ensimmäisessä vaiheessa he varaavat omalle koululle ensisijaisesti tarkoitettuja harjoittelupaikkoja ja toisessa vaiheessa paikkoja koko Suomesta. Opiskelijat pääsevät uuteen palveluun sisälle oman koulunsa Haka-tunnuksilla.

Haka on Suomen käytetyin korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten käyttäjätunnistusjärjestelmä.

Tavoitteena on, että kaikki harjoittelupaikat saadaan tehokkaaseen käyttöön. Jos oman koulun paikoista ei löydy sopivaa, opiskelija voi hakea paikkaa muualta Suomesta.

Opettajat vahvistavat opiskelijoidensa soveltumisen harjoittelupaikkoihin. Opettajat pääsevät myös katsomaan harjoittelupaikkoja ja tarvittaessa varaamaan niitä opiskelijoiden puolesta sekä ottamaan järjestelmästä raportteja.

Työnantajat voivat ilmoittaa, mitä ne edellyttävät harjoittelijoilta. Työnantajat voivat myös esitellä esimerkiksi sairaalan osastoja ja kertoa, millaista työtä siellä tehdään ja minkälaista harjoittelua siellä on mahdollisuus suorittaa. Samoin työnantajat määrittävät, kuinka monta harjoittelijaa he voivat ottaa eri viikkoina.

Uusi palvelu on toistaiseksi vain ammattikorkeakouluopiskelijoiden käytettävissä. Se voidaan laajentaa myös toiselle asteelle, mikäli oppilaitokset ovat valmiita sitoutumaan laajennukseen.