Helsingin yliopisto ei saanut terveystieteiden koulutusta – ”Hämmästyttävää, sillä tarve olisi”, sanoo Tehyn Kirsi Sillanpää

Kajaanin ammattikorkeakoulussa aletaan kouluttaa sosionomeja ja Karelia-ammattikorkeakoulussa geronomeja.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Valtioneuvosto on päättänyt laajentaa viiden ammattikorkeakoulun koulutusvastuuta, mutta Helsingin yliopisto ei edelleenkään saanut terveystieteiden tutkintoon johtavaa koulutusta. Tehy on ajanut koulutuksen aloittamista siitä lähtien, kun se lakkautettiin viime vuosituhannen lopussa.

– Minua hämmästyttää, ettei Helsingin yliopisto saanut terveystieteiden koulutusta, vaikka se sitä haki ja koulutukselle on vankat perusteet, sanoo johtaja Kirsi Sillanpää Tehystä.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve tulee Uudellamaalla kasvamaan. Koulutusta tarvitaan, sillä sote-alan opettajien ja esimiesten eläköitymisvauhti on kova.

Terveystieteiden koulutus Helsingin yliopistossa olisi vastannut sosiaali- ja terveysalan korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden, johtajien ja opettajien tarpeeseen.

Vaikuttamistyö koulutuksen saamiseksi jatkuu Tehyssä, Sillanpää sanoo.

Valtioneuvoston päätöksellä uusia sote-alan koulutusvastuita tulee Kajaanin ammattikorkeakouluun ja Karelia-ammattikorkeakouluun Joensuuhun. Kajaanissa aletaan kouluttaa sosionomeja ja Kareliassa geronomeja.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin lisätään vuosina 2020-2022 yhteensä 10 000 aloituspaikkaa.

Vielä ei ole tietoa, mille aloille nämä paikat menevät. Tehyn toive on, että eri alojen aloituspaikkamäärät vastaisivat todellista työvoimatarvetta, Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti sanoo.