Hoitaja auttaa irti tupakasta

Tupakkariippuvuus on krooninen sairaus, joka vaatii suunnitelmallista hoitoa.

Kuvateksti
Noin 40 prosenttia suomalaisista tupakoitsijoista on kuluneen vuoden aikana yrittänyt lopettaa tupakoinnin olemalla ainakin vuorokauden tupakoimatta. Kuva iStock

Terveydenhuoltoon henkilöstö on ratkaisevassa roolissa, kun tupakoija yrittää irti nikotiinikoukusta.

– Tupakkariippuvuuden hoito toteutuu parhaiten, kun terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet riittävän koulutuksen ja perehdytyksen, korostaa ylilääkäri Antero Heloma.

Heloma on päätoimittajana uudessa, sähköisenä tietokantana ilmestyneen Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus –teoksen tekijöistä. Opus on ensimmäinen suomenkielinen, kattavasti tupakkariippuvuutta ja sen hoitoa käsittelevä teos.

Tunnistamiseen ja hoitoon liittyvien asioiden ohella teoksessa käsitellään tupakoinnin ehkäisyä ja nuorten tupakointia, nikotiinin farmakologiaa, riippuvuuden neurobiologiaa ja periytymistä, tupakan aiheuttamia sairauksia sekä tupakoinnin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Hoitoon liittyen käsitellään erikseen tupakoinnin lopettamista raskauden, psykiatrisen sairauden tai leikkauksen yhteydessä.

Aktiivinen hoito on tärkeää, koska tupakka on alkoholin ohella merkittävin kansanterveyttä heikentävä ja kuolleisuutta lisäävä sekä riippuvuutta aiheuttava aine. On ymmärrettävä, ettei hoito ole epäonnistunut, vaikka ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla lopettaminen ei onnistuisi.

– Kokemuksista oppimalla onnistumisen edellytykset paranevat. Tupakkariippuvuutta pitää hoitaa suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, kuten muita kroonisia sairauksia. Vaikean tupakkariippuvuuden hoitoon tarvittaisiin vieroitukseen perehtyneitä moniammatillisia yksiköitä, korostaa dosentti Tellervo Korhonen.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on ilmestynyt Terveysportissa. Aineistosta on tulossa vuodenvaihteessa painettu kirja.