Hoitajat aloittivat Linnan juhliin valmistautumisen heti aamusta – ”Ajattelin, että ei voi olla totta, kutsu tuli juuri minulle!”

Kutsut ovat kunnianosoitus kaikille hoitotyön tekijöille, Linnaan juhliin menossa olevat hoitajat totesivat itsenäisyyspäivän aamuna.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Pinja Kurvinen heräsi kuuden maissa ja matkusti Lappeenrannasta Helsinkiin presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
Kuva: Liisa Takala

Ensimmäiset Linnan juhliin menevät hoitajat saapuivat itsenäisyyspäivän aamuna kello yhdeksältä meikattaviksi ja kammattaviksi helsinkiläiseen Hotel Haveniin, jonne oli perustettu heitä varten välikaikainen kauneussalonki.

Tempauksen takana on myyntipäällikkö Laura Andersson, joka jo viime vuonna haastoi meikkaajat ja kampaajat tarjoamaan hoitohenkilökunnalle kauneudenhoitopalveluita presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten. Viime vuonna vastaanotto peruttiin koronan takia, mutta nyt ollaan jo lähellä, että päästään juhlimaan.

Ensimmäisten joukossa kammattavaksi istui Lappeenrannan keskussairaalassa sairaanhoitajana työskentelevä Pinja Kurvinen

"Olin sokissa, kun kutsu tuli. Nauratti ihan hysteerisesti ja ajattelin, että ei voi olla totta, että tämä tulee juuri minulle", hän kertoi.

Koronan iskiessä hän työskenteli akuuttigeriatrian kuntoutusosastolla, joka muutettiin koronaosastoksi.

"Laitoimme kaiken valmiiksi ja sitten vain odotettiin potilaita."

Pinjan rinnalla juhliin astelee hänen puolisonsa, kuljetusyrittäjä Jani Palvimo.

"Kyllä se yllätyksenä tuli, kun postilaatikosta löytyi kirje tasavallan presidentiltä. Mietin, että onko tämä vitsi vai totta, mutta kyllä se todeksi osoittautui."

Laura Anderssonin meikkaustuoliin istui ensimmäisenä sairaanhoitaja Katariina Kaperi. Hän on menossa juhliin yhdessä miehensä, sairaanhoitaja Juha Kaperin kanssa. Juha työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osastolla koronapotilaita hoitamassa. 

Sairaanhoitaja Juha Kaperi juo kahvia.
Juha Kaperi on hoitanut koronapotilaita Tampereella pandemian alusta asti. Kuva Liisa Takala

"Puolitoista vuotta olin siellä käytännössä eristyksissä. Juuri muita työkavereita ei alkuaikoina näkynyt. Siivoojille vain nostettiin roskat oven taakse", Juha kertoo.

Alkuajat olivat hyvin erilaisia kuin koronapotilaiden hoitaminen nyt.

"Ei ollut kunnolla tietoa sairaudesta eikä siitä, miten potilaat hoitoon reagoivat. Ensimmäisten potilaiden kanssa sitten nähtiin, miten hoito alkaa purra. Tauti yllätti kyllä sitkeydellään."

Juha on otettu kutsusta Linnan juhliin. 

"Se on kunnianosoitus. Harmi, kun kaikki eivät pääse mukaan, mutta yritämme nyt edustaa jokaista hoitajaa, välinehuoltajaa ja muuta ammattilaista."

Juhlista hän odottaa muun muassa elävää musiikkia.

"Kuulin, että muusikko Erja Lyytinen on saanut kutsun. Hänen musiikkiaan arvostan. Katsotaan, jos vaikka pääsen hänet näkemään." 


Meikkaamisen lomassa Laura Andersson antoi juhlien ensikertalaisille vinkkejä iltaa varten. Hän on meikannut Linnaan menijöitä jo kaksikymmentä vuotta. Juhliin meneville hoitajille on järjestetty ennen juhlia valokuvaus ja yhteiskuljetus hotellilta Linnaan.

"Ei sinne omin jaloin mennä", Laura sanoo.

Hän päätti koota maksuttomia palveluita hoitohenkilökunnalle, sillä hän halusi auttaa tilanteessa, jossa juhliin laittautumien voi olla iso kuluerä. Kauneussalongin hän pani pystyyn yhteistyössä MAJ-yrityksen kanssa. 

Sairaanhoitaja Sari Ravelin lähti Rovaniemeltä Helsinkiin jo edellisenä päivänä. Hän työskentelee Lapin keskussairaalan keuhkopolilla ja on ollut perustamassa Rovaniemelle koronayksikköä.

"Eristyspotilaiden hoitaminen oli minulle tuttua, mutta koronan suhteen pelotti sen tuntemattomuus. Alussa oli vaikea saada ohjeita."

Hoitajien saamia kutsuja hän pitää kunnianosoituksena hoitotyötä kohtaan.

"Kutsun saaminen oli aivan mahtavaa. Itkuhan siinä tuli."

Illalta hän odottaa presidenttiparin kohtaamista.

"Kyllä jännittää!"

Sairaanhoitaja Sari Ravelinia kammataan,
Sairaanhoitaja Sari Ravelinia kampasi Tessa Mareen. Kuva Liisa Takala
Katariina Kaperia meikataan.
Sairaanhoitaja Katariina Kaperi on menossa juhliin yhdessä miehensä sairaanhoitaja Juha Kaperin kanssa. Kuva: Liisa Takala

Televisolähetys Linnan juhlista alkaa illalla kello 18.50.