Hoitajat vihaisina työnantajaliiton pakkolakipuheista

Hyvinvointiala Hali ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri ehdottaa hoitajien lakko-oikeuden pysyvää rajoittamista. Hoitajat tyrmistyneinä.

Kuvateksti
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluja on vauhditettu työtaistelutoimin.
Kuva: Jari Liffländer

Hyvinvointiala Hali ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttärin blogi työtaisteluoikeuksia rajoittavasta pakkolaista on saanut hoitajat takajaloilleen. Hali ry edustaa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia yrityksiä ja järjestöjä.

”Pysyvä potilasturvalaki on tulevaisuudessa tarpeen, kun ammattijärjestöt eivät suostu tekemään tarvittavia rajauksia ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi”, kirjoittaa johtaja 1.6. julkaistussa tekstissä.

Pakkolakipuheet kesken alan työehtosopimusneuvotteluja ovat saaneet hoitajat takajaloilleen. Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri muistuttaa tviitissään siitä, kuinka Hali ry haluaa tällä tavalla painaa pysyvästi yksityisen sosiaalipalvelualan palkat alas.

Järjestöt ovat olleet valmiit keskustelemaan lakon rajaamisesta suojelutyön avulla, mutta Tehylle työnantajaliitto ei ole esittänyt tästä asiasta neuvottelupyyntöä.

Hoitajien reaktioissa työnantajan puheet eivät ymmärrystä saa:

 

Tehy, SuPer ja Erto tehostivat 31.5. yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluihin liittyviä tukitoimia. Niitä ovat uusi lakkovaroitus, keikkailukielto ja hakusaarto.

Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen parantaminen. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on vakava työvoimapula ja ala on jäänyt julkista sektoria jälkeen palkkauksessa.

Kevään aikana käydyt neuvottelut työehtosopimuksesta yksityiselle sosiaalipalvelualalle päättyivät tuloksettomina huhtikuun lopussa. Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimesta 8.5. alkaen, mutta tulosta ei toistaiseksi ole tullut.

Sovittelu jatkuu 5.6.

Lisää tietoa:

Yksityisen sosiaalipalvelualan TES-neuvottelut