Hoitajien kokemuksista kertova Armotonta menoa nyt elokuvateattereissa

Palkittu dokumentti hoitotyön arjesta tulee elokuvateattereihin 8. huhtikuuta.

Kuvateksti
"Hoitajille saa kyllä kuka vaan sanoa ihan mitä haluaa", laulaa elokuvan hoitajakuoro.
Kuva: Road Movie Oy

”En pysty liikkumaan optimointijärjestelmän mukaisessa ajassa, kävelyvauhti on laskettu nuoren terveen liikkujan mukaan”, laulaa hoitajakuoro Susanna Helken uutuuselokuvassa.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhustenhoidon tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Elokuva näyttää, kuinka hoivatyön eetos on rapautunut tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa.

Elokuvassa hoiva-alan naiset laulavat arkisista, absurdeista ja raadollisista kokemuksistaan. Osa elokuvan lauluista on sävelletty Tehyn ja SuPerin jäsenien lähettämien kirjeiden teksteihin. 

Vanhustenhoidon raadollinen arki on vahvasti läsnä. Hoitajien ohella äänensä saavat kuuluviin myös vanhukset.

”Me olemme kestävyysvaje, me olemme väärinpäin kääntyneen pyramidin lavea latva”, laulavat Kaavin kunnan eläkeläiset.

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina Hämeenlinnasta. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi työpaikallaan esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa ja joutui yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle.

Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta, kun kunnassa tapahtuu hoivayksikön ulkoistus Attendolle. Vaikka kuntalaiset ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin.

Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa Helsingissä.

Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoidossa ja hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta.

”Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava,” sanoo ohjaaja Susanna Helke.

Elokuva palkittiin alkuvuodesta DocPoint-festivaalin parhaana kotimaisena elokuvana. Se on saanut myös Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun pääpalkinnon ja Kirkon mediasäätiön palkinnon.

Elokuva tulee teattereihin 8. huhtikuuta. Seuraa oman paikkakuntasi tai lähikaupungin elokuvateatterin ohjelmistoa. Teatterit ja esitykset päivittyvät myös Facebookiin

Elokuvan traileri.

 

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja

 

Ohjaus Susanna Helke

Musiikki Anna-Mari Kähärä

Käsikirjoitus Susanna Helke ja Markku Heikkinen

Tuotanto Timo Korhonen / Road Movies Oy

Kesto 92 minuuttia

Tekstitetty englanniksi