Hoitotyöhön saadaan lisää suojaimia – varmuusvarasto avaa ovensa

Huoli suojainten saannista helpottaa, sillä huoltovarmuuskeskus avaa ovensa.

Kuvateksti
Suojaimia pitäisi saada nyt riittävästi. Kuva: Liisa Takala

Epätietoisuus ja uhka työssä tarvittavien suojainten riittävyydestä näyttäisi poistuvan. Huoltovarmuuskeskus avaa varastonsa ovet torjuakseen terveydenhuoltoa uhkaavan varustepulan. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi päätöksestä maanantai-iltana 23. maaliskuuta Ylen A-studiossa.

– Jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia maskeja, suojaimia ja sitten satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt käytössä meidän kenttäämme varten. Eivät ne tule loppumaan, Sillanaukee totesi.

Tehyssä ollaan erittäin tyytyväisiä nopeaan toimintaan.

– Hyvä, että tämä hoitajia huolestuttanut asia saa näin nopean ratkaisun, kiittelee Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Tehy-lehti kertoi eilen, miten järjestöön on tullut runsaasti yhteydenottoja siitä, kuinka kertakäyttöiseksi tarkoitettuja suojaimia, kuten visiirejä, on pesty ja otettu uudelleen käyttöön. Työntekijät ovat myös kertoneet, miten desinfiointiainepulloja täytetään uudelleen.

Eniten on kuitenkin tullut viestejä siitä, kuinka työnantajat kehottavat henkilöstöä säästämään suojaimia eli käyttämään niitä vastoin normaalikäytäntöä tai käyttöohjeita.

– Jatkossakin on tärkeä käydä läpi, kuinka suojavarusteita tulee käyttää ja missä tilanteessa ne ovat tarpeen. Vastuu työturvallisuudesta kuuluu työnantajalle, jolla pitää olla suunnitelma suojainten saannin varmistamiseksi, lisää Ojanperä.

Jos työntekijällä on työsuojeluun liittyen huolta tai kysyttävää eikä työnantajalta saa apua, Tehyyn voi ottaa yhteyttä jäsenille tarkoitetun asiointipalvelun kautta. Lisää tietoa koronavirukseen ja työhön liittyen löytyy myös kaikille avoimilta Tehyn verkkosivuilta.