Yksipuolinen työsuhteen ehtojen muuttaminen liikkeenluovutuksessa tuli työnantajalle kalliiksi. Kuvituskuva. Kuva: Annika Rauhala

Hovi: Ensihoitajille maksettava kymmenien tuhansien eurojen palkkasaatavat

Työnantaja oli liikkeenluovutuksessa poistanut työsuhteen olennaisen ehdon yksipuolisesti. 

Viisi ensihoitajaa saa Lapin sairaanhoitopiiriltä kymmenien tuhansien eurojen palkkasaatavat viivästyskorkoineen. Lisäksi sairaanhoitopiiri on joutunut maksamaan ensihoitajien oikeudenkäyntikulut. Rovaniemen hovioikeus piti Lapin käräjäoikeuden tuomion ennallaan. 

Palkkasaatavat olivat oikeudenkäyntien alkaessa keskimäärin 10 000 euroa. Saatavia on oikeudenkäyntien aikana ehtinyt kuitenkin kertyä yksittäiselle hoitajalle satoja euroa kuukaudessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ensihoitajat siirtyivät vuonna 2014 liikkeenluovutuksessa yksityisestä sairaankuljetusyrityksestä Lapin sairaanhoitopiirin palvelukseen. Siirron yhteydessä sairaanhoitopiiri yksipuolisesti poisti ensihoitajille kuukausittain maksetun kiinteän varallaolokorvauksen. Sairaanhoitopiiri maksoi varallaolosta vain toteutuneiden tuntien mukaan.

Kiinteästä korvauksesta oli sovittu ensihoitajien työsopimuksissa, jotka oli solmittu työntekijän luovuttavan yrityksen kanssa. 

Liikkeenluovutuksessa työntekijät siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen entisin ehdoin. 

Tuomio vahvistaa periaatteen, että työsopimuksella voidaan aina sopia työehtosopimuksen tasoa paremmista ehdoista.

– Jos työsopimuksella on jotain sovittu, työnantaja ei voi liikkeen luovutuksen jälkeen muuttaa tällaisia ehtoja kuin irtisanomisperusteella, lakimies Matias Nyman Tehystä sanoo.

Jo käräjäoikeus oli katsonut, että työntekijöiden kanssa oli sovittu palkanosasta, joka vastasi 210 tunnilta maksettavaa varallaolokorvausta. Palkanosaa ei ollut sidottu varallaolon toteutuneeseen määrään. Työnantaja ei olisi saanut muuttaa tätä työsuhteen olennaista ehtoa yksipuolisesti.

Työnantaja ei saanut korkeimmasta oikeudesta valituslupaa, joten hovioikeuden tuomio on lainvoimainen.

Lisätty tieto kuvituskuvasta 27.4. klo 12.

Kommentit

Käyttäjän Janne Kähkönen kuva

Kuvaan voinut panostaa etsimällä kuvan juttuun liittyvän Lapin shp:n autosta, tai lisäämällä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen auton kuvaan tekstin "kuvituskuva"
Käyttäjän Riitta Hankonen kuva

Kiitos palautteesta. Lisään maininnan kuvituskuvasta. 

Mainos
Mainos

Uutisia