HPV-rokotekattavuudessa alueellisia eroja – korona on vaikuttanut oppilaiden rokotuksiin, kun kouluterveydenhoitajia on siirretty muihin tehtäviin

Koronapandemia on voinut vähentää HPV-rokotuksia alakoulun puolella. Rokotteet voi ottaa vielä yläkoulussa.

Kuvateksti
Noin 80 prosenttia yläkoulun aloittaneista tytöistä ja 70 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen.
Kuva: iStock

Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä.

Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

Tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroja selittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan osittain se, että tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien.

 

Myös koronapandemia on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen.

"Kouluterveydenhoitajia on koronan vuoksi siirretty muihin tehtäviin, ja terveystarkastuksia on jouduttu perumaan ja lykkäämään. Myös etäkoulu on vaikeuttanut rokotusten toteutusta kouluissa. On tärkeää, että perheet ja nuoret huolehtivat myös itse siitä, että rokotuksia täydennetään”, asiantuntijalääkäri Anniina Virkku THL:stä sanoo.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin.

HPV-rokotusten kattavuuksissa on eroja eri alueiden välillä.

Esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä vuonna 2009 syntyneistä tytöistä 88 prosenttia on saanut vähintään yhden HPV-rokotteen. Keski-Pohjanmaalla vastaava rokotuskattavuus on 70 prosenttia.

Myös poikien rokotuksissa on eroja.

Itä-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla HPV-rokotteen on saanut yli 80 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä pojista, kun Päijät-Hämeessä, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla kattavuus on 63 prosenttia.

Rokote on tutkitusti paras keino suojautua tartunnalta. Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövistä, ja sillä voidaan ehkäistä myös muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä.

Papilloomavirukset tarttuvat iho- ja seksikontaktissa.

Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan elämänsä aikana.