Husin päivystyksen kipsarit palkittiin stipendillä – tukkimiehen kirjanpito johti sähköpotkulautaonnettomuuksien laskuun

Husin päivystyksessä huomattiin sähköpotkulautaonnettomuuksien räjähdysmäinen kasvu ja ruvettiin tilastoimaan sitä. Tiedot johtivat sähköpotkulautailun rajoittamiseen, ja nyt työporukka sai liikenneturvallisuusstipendin.

Kuvateksti
Palkittuihin kuuluva sairaanhoitaja Venla Viita on työssään huomannut, että sähköpotkulautoja koskevat rajoitukset ovat purreet. Onnettomuuksia sattuu vähemmän ja vammat eivät ole niin pahoja.
Kuva: iStock

Sähköpotkulaudan kanssa itsensä teloneita tuli kaksi vuotta sitten kesällä silloiseen Hus Akuuttiin ropisemalla. Kiirettä riitti varsinkin viikonloppuöisin. Kipsarit eli immobilisaatio­hoitoa tekevät alkoivat tilastoida tapauksia tukkimiehen kirjanpidolla.

Hus julkaisi aiheesta mediatiedotteen ja Helsingin kaupunki kiinnostui asiasta. Kaupunki päätti syyskuussa 2021 yhdessä sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten kanssa rajoittaa niiden käyttöä. Sähköpotkulautojen vuokraus kiellettiin viikonloppuöisin ja arkiöisin kulkunopeutta rajoitettiin.

Tilastointia tehnyt porukka palkittiin tällä viikolla 3 000 euron liikenneturvallisuusstipendillä. Perusteena oli merkittävä liikenneturvallisuuden parantuminen.

"Hieno asia, olemme saaneet paljon onnitteluja. Emme osanneet ajatella, että tukkimiehen kirjanpidolla olisi näin isot vaikutukset", sanoo sairaanhoitaja Venla Viita.

Palkinnosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Venla Viita on nähnyt työssään, että rajoitukset toimivat. Onnettomuuksia on sattunut paljon vähemmän ja alhaisemman nopeuden vuoksi vammat eivät ole niin pahoja.

Valtaosa sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantuneista on ollut päihtyneitä ja ilman kypärää. Pään ja kasvojen vammoja on paljon.

"Suurin osa tikeillä selvinneistä vannoo, että ei enää ikinä toista virhettään. Oppia ikä kaikki. Emme mekään osanneet alussa ajatella, että sähköpotkulautaonnettomuuksista tulisi epidemia."

Venlan mieleen ovat jääneet varsinkin tapaukset, joissa nuori on saanut onnettomuuden seurauksena aivoverenvuodon tai kasvovammoja, joilla on pitkäaikaiset seuraukset.

Palkitut eivät vielä ole päättäneet, mihin stipendi käytetään, mutta ehdotuksia on jo kerätty.

Stipendi liittyy Auto- ja Liikennegaalaan. Stipendin myönsi Liikenneteko-palkinnon kummina toimiva vakuutusyhtiö Fennia Basemark Oy:lle, joka kehittää älyautojen ohjelmistoratkaisuja. Basemark sai antaa sen valitsemaansa hyvään kohteeseen.

Liikenneturvallisuusstipendin saivat kipsarit Tanja Petroff, Eric Lahti, Jesse Pajunen, Päivi Ahola, Eero Kokoi, Hannu Reinikainen, Viljami Vähäsarja, Fredrik Haglund, Marika Korhonen, Minna Kanerva, Maija Linnavirta ja Venla Viita. Lisäksi palkittiin osastonlääkäri Kustaa Lehtonen, erikoistuva lääkäri Henri Vasara, lääketieteen opiskelija Linda Toppari ja osastonylilääkäri Arja Kobylin.