Hyvinvointialueilla alkaa taas uusia yt-neuvotteluja – Nyt vuorossa ovat Kymenlaakso ja Pohjois-Savo

”Tunnelmat ovat odottavat”, sanoo Tehyn pääluottamusmies Kirsi Kekki Kymenlaaksosta. Henkilöstövähennyksiä ei tavoitella, ja se rauhoittaa mieliä.

Kuvateksti
Kymenlaakson yt-neuvotteluissa tarkastellaan palveluverkkoa, ja hoitajien tehtävänkuviin ja työskentelypaikkoihin saattaa tulla muutoksia.
Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Tällä viikolla yhteistoimintaneuvottelut alkavat Kymenlaakson ja Pohjois-Savon hyvinvointialueilla, Kymenlaaksossa 6. marraskuuta ja Pohjois-Savossa 8. marraskuuta.

Kymenlaakson yt-neuvottelut on määrä saada käytyä jouluun mennessä. Tapaamisia on varattu seitsemälle viikolle.

Neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä.

”Asioista on tiedotettu hyvin ja on painotettu, että irtisanomisen tarvetta ei ole. Ihmiset ovat odottavalla ja sanoisin neutraalilla mielellä”, kertoo Tehyn pääluottamusmies Kirsi Kekki.

Neuvotteluissa tarkastellaan palveluverkkoa, ja hoitajien tehtävänkuviin ja työskentelypaikkoihin saattaa tulla muutoksia.

Iso tavoite on digitaalisuuden lisääminen. ”Se tarkoittaa henkilöstölle uuden opettelua. Hoitajille onkin jo suunniteltu aiheesta koulutuksia. Digitalisoitumisen suhteen Kymenlaaksossa on kovat tavoitteet. Suuri osa yhteydenotoista on tarkoitus hoitaa tulevaisuudessa etänä.”

Myös Pohjois-Savon hyvinvointialueella on aloitettu palvelujärjestelmän uudistaminen. Ensi vuoden talousarvioesityksessä Pohjois-Savossa on henkilöstömenoissa 15 miljoonan euron sopeuttamistarve.

Pohjois-Savossakin säästöjä etsitään muilla keinoilla ja vasta viimeisenä keinoina ovat mahdolliset osa-aikaistamiset, lomauttamiset tai palvelussuhteen päättämiset.