Jatkuuko siivous ja pyykkäys – vanhuspalvelulain ohjeita odotetaan

Vanhuspalvelulain tulkitseminen aiheuttaa kentällä harmaita hiuksia. Valvira lupaa ohjeet parin viikon sisällä.

Kuvateksti
Joissain paikoissa pyykkäystä ei enää lasketakaan tukipalveluksi, vaan "kuntouttavaksi toiminnaksi", johon vanhus voi osallistua katselemalla vierestä. Kuva: iStock

Lokakuun alussa voimaan tullut uusi vanhuspalvelulaki ja henkilöstömitoitus on saanut monet ottamaan Tehyyn yhteyttä.

Laissa tukipalveluja kuten siivousta, pyykinpesua ja ruuan lämmittämistä ei lasketa asteittain tiukentuvaan henkilöstömitoitukseen. Pääsääntöisesti tukipalveluihin pitää palkata omat tekijänsä. Epäselvyyttä on, mitä tämä arjessa tarkoittaa. Loppuiko hoitajilta pyykkäys ja siivous vai ei?

Joissain taloissa kaikkien hoitajien on katsottu käyttävän tukitöihin 3 prosenttia työajastaan eli viikossa vain vähän yli tunnin. Laissa edellytetään, että tukipalvelut kirjoitetaan hoitajan tehtävänkuvaan, jos hän joutuu niitä yhä tekemään.

 Samaa prosenttilukua ei voi kirjoittaa kaikkien tehtävänkuvaan. 3 prosenttia on peräisin THL:n selvityksestä, jossa se oli keskimääräinen tukipalveluihin käytetty aika. Ajan on vastattava todellista tukitöihin kulunutta aikaa. Tämä on tarkastettu ministeriöstä, sanoo Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Mitoituksen tehostetussa palveluasumisessa ja ympärivuorokautisessa hoivassa pitää tänä syksynä olla vähintään 0,5. Monin paikoin se on enemmän, koska pienemmällä ei yksinkertaisesti pärjää. Tehyn tietoon on tullut, että lakia on tulkittu niin, että mitoituksen voi laskea lain ehdottomaan minimiin ja katsoa, että tukityöt tulee katettua ylijäävillä tunneilla.

– Yksityisillä hoivakodeilla mitoituksen tulisi lukea toimiluvassa eikä sitä voi yksipuolisesti muuttaa. Osa työnantajista näyttää tulkitsevan lakia sillä tavalla, ettei työntekijöitä vain jouduta palkkaamaan lisää, Flinkman sanoo.

Esimerkiksi joissain paikoissa pyykkäystä ei enää lasketakaan tukipalveluksi, vaan "kuntouttavaksi toiminnaksi", johon vanhus voi osallistua katselemalla vierestä.

Mitoitusta on edelleen laskettu omintakeisin kaavoin, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on laskemiseen ohjeet.

Myös Valvira ja aluehallintovirastot ovat saaneet lain tulkinnasta runsaasti kysymyksiä. Ne valmistelevat ohjeistusta, joka julkaistaan lähiviikkoina. Erityisesti on toivottu vastauksia konkreettisiin kysymyksiin.

Valvontaviranomaiset järjestävät loppuvuodesta kuusi lakimuutokseen liittyvää alueellista tilaisuutta Skypellä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut laista usein kysytyt kysymykset ja kuntainfon.

Tehyn webinaari henkilöstömitoituksesta ja vanhuspalvelulain muutoksista on 28.10. Luennoitsijana Mervi Flinkman.

Lue lisää:

Uusi vanhuspalvelulaki voimaan: Tulkintaerimielisyydet alkoivat, joutuvatko hoitajat yhä luuttuamaan?