Julkisen sektorin hoitajat nousemassa palkkakuopasta Englannissa

Maan hallitus on luvannut kustantaa julkisen terveydenhuollon hoitajien palkankorotukset Englannissa.

Kuvateksti
Englannissa julkisen sektorin työnantaja on tarjonnut hoitohenkilöstölle 3-vuotista palkkaohjelmaa. Kuva: iStock

Isossa-Britanniassa työnantaja on jättänyt Englannin julkisen sektorin terveydenhuollossa työskenteleville palkkatarjouksen. Kolmivuotinen sopimus toisi vähintään 6,5 prosentin korotukset. Palkkajärjestelmän muutos korottaisi alimpia palkkoja 1517 prosenttia. Maan hallitus on luvannut kustantaa korotukset.

Alan ammattiliitot selvittävät parhaillaan jäsentensä kantaa esitykseen. Ison-Britannian ammattiliitoista suurin, 1,3 miljoonan jäsenen UNISON suosittaa sopimuksen hyväksymistä. Jäsenet äänestävät asiasta, ja neuvottelut työnantajan kanssa jatkuvat huhtikuun puolivälissä.

UNISONin terveyssektorin johtaja Sara Gorton näkee esityksessä puutteita, mutta pitää hyvänä sitä, että hallituksen noudattama yhden prosentin palkkakorotuskatto lopultakin päättyy.

– Esitys ei ratkaise kaikkia julkisen terveydenhuollon ongelmia, mutta se nostaa työlleen omistautuneen hoitohenkilöstön arvostusta ja parantaa henkilöstön saatavuutta.

Ammattiliitoista vain GBM on sopimusta vastaan. GBM:n jäsenyys ei tunne ammattirajoja vaan siihen voi kuulua työpaikasta tai sektorista riippumatta. Jäsenmääräkseen liitto ilmoittaa 639 000.

GMB vastustaa esitystä siksi, että sen mukaan tulevan kolmen vuoden aikana inflaatio tulee olemaan 9,6 prosenttia, mikä on suurempi kuin luvattu alin 6,5 prosentin palkankorotus.