Juoksuta vettä – vältät haitallisia metalleja

Hanaveden metallipitoisuudet olivat sitä korkeammat, mitä kauemmin vesi oli seissyt vesijohdoissa.

Kuvateksti
Tutkimus todistaa, että vettä kannattaa juoksuttaa ennen käyttöä. Kuva: iStock

Vesijohdoista ja hanoista voi liueta veteen merkittäviä määriä nikkeliä, lyijyä ja kuparia. Tämä käy ilmi Aalto-yliopiston diplomityöstä, jota varten tutkittiin hanavedestä otettuja vesinäytteitä 30 kiinteistöstä eri puolella Suomea.

Veden juoksuttaminen poistaa haitalliset pitoisuudet. Juoksuttaminen kannattaa varsinkin, jos vesi on seissyt useita tunteja tai jos vesikalusteet ovat alle vuoden ikäiset. Tutkimus paljasti, että hanaveden metallipitoisuudet olivat sitä korkeammat, mitä kauemmin vesi oli seissyt vesijohdoissa.

Seisotusajan lisäksi veden metallipitoisuuteen vaikuttivat kiinteistön hanan ja putkiston ikä sekä niissä käytetyt materiaalit. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nikkeliä liukeni veteen erityisesti kiinteistöissä, joissa hana oli uusittu alle vuotta aiemmin ja kuparia kiinteistöissä, joissa kupariputket olivat alle vuoden vanhoja.

– Nikkeli oli todennäköisesti peräisin hanan nikkeli-kromipinnoitteesta. Lyijyä voi puolestaan liueta veteen messinkiosista, kuten hanoista ja vesijohtojen liitoskappaleista, tutkimuksen tehnyt Meri Sipilä sanoo.

Talousveden nikkelipitoisuudelle on asetettu lainsäädännössä terveysperusteinen laatuvaatimuksen enimmäisarvo 20 µg/l. Se ylittyi litran vesinäytteissä kolmasosassa kohteista, kun vesi oli seisonut käyttämättömänä yli 8 tunnin ajan. Enimmäisarvon ylittävissä näytteissä nikkelipitoisuudet vaihtelivat välillä 21–80 µg/l.

Nikkelin pitoisuus laski turvalliselle tasolle heti, kun hanan sisällä seissyt vesi oli laskettu pois.

– Juotavaksi tai ruoanlaittoon käytettävää vettä kannattaa laskea hanasta, kunnes kylmän veden lämpötila tasaantuu. Näin seissyt vesi saadaan pois ja metallipitoisuudet varmasti turvalliselle tasolle.

Hyvin kuparipitoinen vesi saattaa juotuna ärsyttää mahaa ja aiheuttaa äkillistä pahoinvointia. 

Lyijy on elimistöön kertyvä myrkyllinen raskasmetalli, jolla on haitallisia vaikutuksia esimerkiksi hermostoon ja luustoon. Lyijy on erityisen haitallista lapsille.  

Nikkeli ei ole suun kautta saatuna kovin haitallista, mutta se on erittäin yleinen ihoallergiaoireiden aiheuttaja.

Kupari ja nikkeli ovat elimistölle välttämättömiä hivenaineita.

Valviran talousveden soveltamisohje