Kansainvälinen ay-liike tukee sotaan joutuneen Ukrainan ammattiliittoja

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike tuomitsee Venäjän hyökkäyksen. Kansainväliset keskusjärjestöt ovat avanneet avustustilin ukrainalaisten liittojen tukemiseksi.

Kuvateksti
Euroopan julkisalan liittojen federaatio EPSU tukee ukrainaisia ammattiliittoja.
Kuva: EPSU

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Ne vaativat, että Venäjän on välittömästi vetäydyttävä Ukrainasta.

Yhteisessä rintamassa ovat Julkisalojen kansainvälinen maailmanliitto PSI (Public Services International), Euroopan julkisalan liittojen federaatio EPSU (European Public Service Union), Kansainvälinen ammattiliittojen keskusjärjestö ITUC (The International Trade Union Confederation) ja Euroopan ammattiliittojen keskusjärjestö ETUC (The European Trade Unioin Confederation).

”Monet näiden liittojen edustajat ovat tavanneet etäkokouksissa ukrainalaisten järjestöjen edustajia. Monet järjestöt ovat myös ilmoittaneet lopettavansa yhteistyön venäläisten liittojen kanssa”, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Hän muistuttaa, että Venäjällä ei juurikaan ole vapaita ammattiyhdistyksiä vaan ne ovat presidentti Vladimir Putinin hallinnon tukijoita. Tehyllä ei ole suoria yhteyksiä Venäjän eikä Ukrainan ammattiliittoihin.

Kansainvälisillä järjestöillä on avustustili ukrainalaisten ammattiliittojen tukemiseksi.