Kirkasvalosta apua kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan masennusoireita voi tuoreen tutkimuksen mukaan lievittää myös kirkasvalohoidolla.

Kuvateksti
Luonnonvalon lisääntymistä odotellassa kirkasvalolampusta on apua monelle. Kuva: Ari Korkala

Kirkasvalohoitoa saaneista 68 prosenttia koki masennusoireidensa parantuneen 4–6 viikon hoidolla. Vastaavasti lumeryhmäläisistä vain 22 prosenttia koki masennuksen helpottaneen. Potilaat kokivat myös unenlaatunsa parantuneen, mutta tämä todettiin kummassakin ryhmässä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry –lehdessä. Siihen osallistui 46 kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevaa, jotka olivat manialääkityksellä. Heistä puolet satunnaistettiin kirkasvalohoitoon ja puolet lumevalohoitoon. Tutkimuksen alkaessa kaikilla potilailla oli todettu masennusta, mutta maniaoireet olivat hallinnassa.

Kirkasvalohoidon teho ei ole yllätys, sillä valohoito on havaittu hyväksi keinoksi lievittää kaamosmasennusta. Jonkinlaista näyttöä on saatu vakavasti masentuneiden nuorten hoidossa.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä potilas voi olla täysin oireeton. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuu elämänsä aikana  yksi-kaksi sadasta.

Uutispalvelu Duodecim