Korona lisää raskausmyrkytyksen riskiä

Raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen. Yhteys havaittiin myös vähäoireisilla odottajilla.

Kuva: iStock

Raskausmyrkytyksen riski on noin 60 prosenttia suurempi, jos nainen sairastuu koronavirusinfektioon raskauden aikana. Tutkimustulos on julkaistu American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä. Koronavirusinfektio liittyy myös vakavampiin raskausmyrkytysoireisiin.

Tutkijat tarkastelivat myös koronavirusinfektion oireiden vahvuuden vaikutusta pre-eklampsian riskiin. Sairastumisriski oli suurempi naisilla, joille korona aiheutti selvät oireet, mutta myös oireettomat koronapotilaat olivat suurentuneessa raskausmyrkytyksen vaarassa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat kehottavat huomioimaan ne raskaana olevien koronapotilaiden hoidossa.

Tulokset perustuvat 28 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat lähes 800 000 raskaana olevan naisen terveystiedoista. Heistä 16 000 sairastui koronaan raskauden aikana.

Pre-eklampsia todetaan Suomessa vuosittain noin 1 800 naisella. Se voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Uutispalvelu Duodecim

Korjattu 11.1. kello 11.55. Aiemmin Duodecimin uutisessa puhuttiin virheellisesti raskausdiabeteksesta.