Korvatulehdus voi parantua seurannassa

Antibioottireseptien vähennys säästäisi rahaa.

Kuvateksti
Korvatulehduksen hoidon voi aloittaa seurannalla. Kun korvat parin päivän päästä tarkastetaan uudelleen, lääkitys aloitetaan, jos on tarvetta. Kuva iStock.

Lasten akuutteja välikorvatulehduksia ei aina tarvitsisi hoitaa antibiooteilla. Silti turhia lääkityksiä määrätään edelleen paljon. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lääkitysten vähentämisestä voisi olla myös taloudellisia hyötyjä.

Yhdysvaltalaisten tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 250 satunnaisesti valitun välikorvatulehduspotilaan aineistoa. Potilaista 93 prosenttia oli saanut antibiootteja, kolme prosentin oireita päätettiin seurata ilman hoitoa ja neljä prosenttia lähetettiin kotiin ilman antibioottireseptiä.

Uusimpien hoitosuositusten perusteella antibiootteja ei suositella kaikille automaattisesti. Tutkijoiden mukaan 58 prosenttia potilaista olisi voitu tämän perustella laittaa seurantaan ilman lääkitystä. Tuhatta potilasta kohden tämä olisi tarkoittanut yli 500 antibioottireseptin vähennystä. Kirjoitetuista resepteistä arviolta 200 olisi myös jäänyt käyttämättä. Kaikki tämä olisi säästänyt yhteensä runsaat 5 000 euroa, kuten tutkijoiden mallinnus osoitti.

Suomessa antibioottikuuri on edelleen ensisijainen Käypä hoito -suosituksen mukainen hoito lasten akuutteihin korvatulehduksiin, mutta lasten oireita voidaan myös jäädä seuraamaan. Tällöin korvat tarkistetaan parin päivän kuluttua uudelleen. Lääkitys aloitetaan, jos tarvetta ilmenee.

Suuri osa lasten korvatulehduksista paranee ilman hoitoa. Tutkimusten perusteella antibiootit ovat usein paikallaan alle kaksivuotiaille lapsille, joiden oireet ovat erityisen kovat, kummatkin korvat ovat tulehtuneet tai korvasta tulee märkäistä vuotoa.

Uutispalvelu Duodecim