Kysely: kansalaisten mielestä hoitajapula pitää ratkaista — parempi palkkaus toisi vetovoimaa

”Kansalaiset ilmaisivat kyselyssä vahvaa tukea hoitajajärjestöjen tavoitteille”, toteaa Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist.

Kuva: Harri Nurminen

Suomalaisten mielestä palkkauksen parantaminen on keskeinen keino ratkoa hoitajapulaa, kertoo Tehyn ja Superin teettämä tuore kysely.

Vastaajista 94 prosenttia näki hoitajapulan ratkaisemisen välttämättömänä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta. Vastaajista 85 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että parempi palkkaus lisäisi hoitoalan vetovoimaa ja koulutettujen osaajien pysymistä alalla.  81 prosenttia näki, että palkkoja on nostettava hoitajapulan ratkaisemiseksi.

”Kansalaiset ilmaisivat kyselyssä vahvaa tukea hoitajajärjestöjen tavoitteille”, toteaa Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist.

Kolme neljästä vastaajasta piti hoitajien ja muiden koulutettujen sote-ammattilaisten vaatimuksia paremmasta palkkatasosta oikeutettuina.

Myös työtaistelutoimia pidettiin oikeutettuina. Vastaajista 75 prosenttia oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että hoitajien työtaistelu hoitajapulan ratkaisemiseksi ja palkkauksen nostamiseksi on oikeutettu.

Kyselyn mukaan yhteiskunnan panostusta sote-sektoriin tulee lisätä. Suuri enemmistö eli 84 prosenttia katsoi, että Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit pitää nostaa pohjoismaiselle tasolle pitkällä tähtäimellä. 61 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että hoitajapulan ratkaisu kuuluu sekä hallitukselle että työnantajille.

Kyselyssä kartoitettiin myös kansalaisten näkemystä potilasturvallisuuslakiin, jota sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee. Lakossa olevia hoitajia voitaisiin lain nojalla määrätä töihin. Tehy ja Super ovat antaneet lakkovaroituksen viiteen kohteeseen. 

”Aihe jakoi odotetusti mielipiteitä, mutta enemmistö eli 54 prosenttia vastaajista ei pitänyt pakkolakia oikeana ratkaisuna.”

 

Kantar Public toteutti kyselyn 7.9.9.2022. Siihen vastasi 1 112 täysi-ikäistä Gallup Forum
-vastaajapaneelissa manner-Suomessa. Kyselyn virhemarginaali on +-3 prosenttiyksikköä.