Laboratorioyrityksen sopimusshoppailu johti lakon uhkaan

Tehy ja SuPer ovat jättäneet Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ta koskevan lakkovaroituksen.

Kuvateksti
Työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan keväällä vastalauseeksi työnantajan sopimusshoppailulle. Kuva: Annika Rauhala

Lakko uhkaa Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ta 19.–21. joulukuuta. Yritys ryhtyi noudattamaan kliiniseen laboratoriotyöhön soveltumatonta työehtosopimusta eikä suostu neuvottelemaan uudesta työehtosopimuksesta. 

Toimialalla ei ole yleissitovaa tai normaalisitovaa työehtosopimusta. Liittojen tavoitteena on saada työtaistelun uhalla työnantaja neuvottelemaan alalle soveltuva työehtosopimus, mistä työnantaja ja työnantajaliitto Palta ovat tähän asti kieltäytyneet.

– Kyseessä on räikeä esimerkki työehtosopimusshoppailusta, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy järjestäytyi keväällä 2017 Palvelualojen työnantajat Palta ry:hyn ja ryhtyi noudattamaan Ammattiliitto Pron ja Paltan välistä yksityisen laboratorioalan työehtosopimusta. Sen piiriin ei kuulu muita kliinistä laboratoriotyötä tekeviä yrityksiä kuin Medix Oy. Muut yritykset tekevät ympäristöanalyysejä.

Paikallinen sopiminen on toiminut kyseisessä yrityksessä ongelmitta 20 vuotta. Yhtiössä on noudatettu paikallisesti sovittuja ja/tai työsopimuksella sovittuja työehtoja, jotka ovat vastanneet Terveyspalvelualan työehtosopimuksen tasoa. Ehdot ovat olleet huomattavasti yksityisen laboratorioalan työehtosopimusta paremmat. 

– On erikoista, että työnantajaliitot peräänkuuluttavat paikallista sopimista, mutta silloin kun se toimii, se romutetaan polkemalla työehtoja. 

Työnantaja on painostanut työntekijöitä allekirjoittamaan uudet työsopimukset. Lisäksi työnantaja on alkanut soveltaa heikompia työehtoja niihin työntekijöihin, jotka eivät ole uusia työsopimuksia allekirjoittaneet. 

Tehy ja SuPer riitauttavat työnantajan painostustoimet. Työntekijät ovat järjestäytyneet pääosin Tehyyn ja SuPeriin.