Lähihoitaja – valitse oikea rekisteri

Valvira toivoo työrauhaa, jotta sen henkilöstö voi keskittyä hakemusten käsittelyyn.

Kuvateksti
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä muuttuu vuoden alussa. Kuva: iStock

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä muuttuu ensi vuoden alussa. Tehyläisistä ammattiryhmistä muutokset koskettavat lähihoitajia sekä kuntouksen ohjaajia, jotka ovat uusi rekisteröitävä ammattiryhmä.

Lähihoitajat voivat olla sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. Siksi he voivat rekisteröityä sekä terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri Terhikkiin että sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteri Suosikkiin. Valinta tehdään sen mukaan, työskenteleekö sosiaali- vai terveydenhuollossa.

Jos on jo työpaikkansa mukaisesti rekisteröitynyt jompaan kumpaan rekisteriin, ei tarvitse tehdä enää mitään.

– Jos työskentelee sekä sosiaali- että terveydenhuollossa, pitää rekisteröityä sekä Terhikkiin että Suosikkiin, muistuttaa Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä tuli voimaan 1.3.2016. Päivämäärä on tärkeä, sillä se jakaa lähihoitajat rekisteröitymisessä kahteen ryhmään. Ennen 1.3.2016 valmistuneet ja Terhikissä olleet Valvira merkitsee automaattisesti myös Suosikkiin ja palauttaa mahdolliset maksut. 

Valvira on yhteydessä lähihoitajiin, joille rekisteröintimaksu palautetaan. Muille lähihoitajille rekisteröintimaksua ei palauteta.

1.3.2016 jälkeen valmistuneet lähihoitajat puolestaan rekisteröityvät edelleen erikseen Terhikkiin Ja/tai Suosikkiin. Molemmista peritään maksu. Rekisteröityminen voi tapahtua myös oppilaitoksen kautta. Vastavalmistuneiden hakemusten käsittelyaika on noin 30 arkipäivää. 

Valvira on tähän mennessä rekisteröinyt kaiken kaikkiaan yli 21 000 laillistettua sosiaalihuollon ammattihenkilöä. Jonossa kuitenkin edelleen tuhansia laillistettavan sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattioikeushakemuksia.  Valvira toivoo, että yksittäiset lähihoitajat eivät turhaan ottaisi yhteyttä. Valvira ottaa tarvittaessa yhteyttä, jos esimerkiksi hakemuksesta puuttuu jotain.