Lakonuhka laajenee yksityisissä hoivayrityksissä

Työnantaja on haluton tulemaan vastaan. Neuvottelujen vauhdittamiseksi palkansaajajärjestöt ovat jättäneet uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Kuvateksti
Tehyläiset valmistautuvat yksityisen sosiaalipalvelualan lakkoihin. Kuva: Jaakko Martikainen

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole tapahtunut edistystä. Siksi Tehy, SuPer ja Erto ovat päättäneet lisätä työtaistelutoimia. Mukana ovat myös muut palkansaajajärjestöt.

Uusi lakko uhkaa alkaa 26. maaliskuuta. Tämä on jo kolmas lakkovaroitus, ja se koskee suuria hoiva-alan yrityksiä. Kohteena ovat Attendon, Mehiläisen, Esperin, Pihlajalinnan, Vetrean, Helsingin diakonissalaitoksen hoivan, Helsingin diakonissalaitoksen säätiön ja Invalidiliiton asumispalvelujen toimipisteet.

Valtakunnansovittelija otti yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan sovitteluun 21. helmikuuta. Sovittelun kulusta ei ole lupa kertoa, mutta Tehyn lakimies Vappu Okkeri luonnehtii neuvotteluja edelleen hyvin vaikeiksi.

Tehyssä nähdään, että yksityistä sosiaalipalvelualaa vaivaa palkkojen halpuutus – samasta työstä maksetaan satoja euroja vähemmän kuin kuntapuolella. Lähihoitajan palkka on yksityisessä hoivakodissa 200 euroa pienempi kuin kunnalla. Sairaanhoitaja tienaa keskimäärin 300 euroa vähemmän, ja esimiesten palkkaero voi olla yli 400 euroa. Palkkatiedot ovat peräisin luottamusmiehiltä eri puolilta Suomea.

– Yksityisen sektorin työnantajat ovat haluttomia korjaamaan palkkaeroja, koska ne tekevät palkkaeron avulla voittoa. Kyse on kuitenkin verovaroin tuotetusta peruspalvelusta, muistuttaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tehy, SuPer ja Erto tavoittelevat palkkaohjelmaa, jolla palkkaero saadaan ajan kuluessa korjattua. Lisäksi liitot haluavat rajoittaa nollasopimusten käyttöä. Työnantajat ovat siirtäneet niiden avulla yrittäjäriskiä työntekijöiden kannettavaksi.

Voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lisäksi jo aiemmin on valmistauduttu lakkopäiviin, jotka porrastuvat eri yrityksiin eri aikoina. Ensimmäinen yrityskohtainen lakko alkaa 12. maaliskuuta, mikäli sitä ennen ei ole päästy sopimukseen.

Aivan ensimmäisenä lakkoon kuitenkin menevät yksityiset päiväkodit 7.–8. maaliskuuta.

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus on ainoa tehyläisiä koskeva sopimus, josta ei ole saatu neuvottelutulosta.

 

Näin lakko etenee

Ensimmäisen lakkovaroituksen mukainen lakko alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3. klo 6 ja päättyy torstaina 8.3. klo 23.59.

Toisen lakkovaroituksen mukainen lakko laajenee 12.3. klo 15.00 – 14.3. klo 05.59 Attendon ja Mehiläisen toimipisteisiin, 14.3. klo 15.00 – 16.3. klo 05.59 Esperin ja Pihlajalinnan toimipisteisiin sekä 19.3. klo 15.00 – 21.3. klo 05.59 Vetrean, Helsingin diakonissalaitoksen hoivan, Helsingin diakonissalaitoksen säätiön ja Invalidiliiton asumispalvelujen toimipisteisiin.

Kolmannen lakkovaroituksen mukainen lakko laajenee siten, että 26.3. klo 15.00 – 28.3. klo 05.59 lakossa ovat yhtä aikaa kaikki toisen lakkovaroituksen mukaiset yritykset ja yhteisöt toimipisteineen.