Ensimmäinen varhaiskasvatukseen suunnattu – Terveyttä ja iloa ruoasta -suositus – opastaa varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleviä ammattilaisia terveelliseen ja lapsen kasvua tukevaan ruokailuun. Opas toimii myös kotona.
– Opas pohjaa ruokailolle, eikä heristele sormella ketään. Ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatuksen päivittäistä toimintaa. Se kuuluu terveeseen kasvuun ja kehittymiseen, sanoo Suomen Lastenhoitoalan Liiton toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari.
Tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä kehittää lasten edellytyksiä omatoimiseen ruokailuun. Myönteiset oppimiskokemukset ruokailutilanteissa ovat tärkeitä. Makumieltymykset ja ruokatottumukset syntyvät varhain ja kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Tässä aikuinen on oppimisen mallina.