Auvinen huomauttaa, että tietoisesti ei pidä lähteä ajamaan ajoneuvolla, joka tiedetään liian painavaksi. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä työnantajaan ja ilmoittaa tilanteesta.
– Missään tapauksessa ajoneuvoa ei saa kuljettaa ilman lain edellyttämää ajokorttia. Kysymys on liikenne- ja potilasturvallisuudesta, painottaa Tehyn lakimies Ilkka Wennberg.
Jos ensihoidossa työskentelevissä on sellaisia, joiden ajokortti ei oikeuta ajamaan kulkuneuvoa, työnantajalla on kaksi vaihtoehtoa. Työnantaja voi järjestää työparit niin, että ratin takana istuvalla työntekijällä on asianmukainen ajokortti, mikä on käytännössä hankalaa. Toinen keino on järjestää lisäkoulutusta.
Ainakin Kajaanissa, Mikkelissä ja Rovaniemellä työnantaja on koulutuksen järjestänyt ja kustantanut C1-tason ajokortit.
Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitoksella lisäkoulutus on suunnitteilla alkuvuodelle ja autoja aletaan muutoskatsastaa samaan aikaan. Vakituisessa työsuhteessa on 156 ensihoitajaa.
– Ajokorttiluokan muutos koskettaa kolmasosaa. Huolenaiheenamme on, kuinka toimimme, jos ensihoitaja ei esimerkiksi terveydellisistä syistä saa C1-ajokorttia, sanoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Mirja Annala.
Tehyn mukaan työnantaja vastaa kustannuksista, kun ajokorttiluokan muutos on tapahtunut tutkinnon suorittamisen jälkeen ja vasta työsuhteen aikana.
Korjaus klo 17:25 Jos ajoneuvon ja kuorman kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa, ajoon tarvitaan C1-luokan ajokorttia.
Lisätty 14.12. Harri Auvisen kommentti , vaihdettu otsikko ja ingressi ja korjattu useita kohtia.