Ambulanssin paino kasvaa - ensihoitajille C1-luokan ajokortti

Kun ambulanssien kokonaismassa kasvaa, myös ajokortteja on päivitettävä.

Kuvateksti
Ambulanssien paino on koko ajan kasvussa. Yhä useampi auto ylittää B-luokan ylärajan. Kuva: Jaakko Martikainen

Joissakin ensihoidon ja pelastustoimen yksiköissä ambulanssin kuljettajilla on vain B-luokan ajokortti. B-kortilla saa ajaa B-luokkaan rekisteröityä autoa. Jos ajoneuvon ja kuorman kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa, ajoneuvo on rekisteröitävä C-luokkaan ja ajoon tarvitaan C1-luokan ajokorttia.

Lisääntyvät varusteet nostavat ambulanssien painoa.

– Kuljettajan on voitava luottaa siihen, että hänen ajamansa B-luokkaan rekisteröity ajoneuvo on oikean painoinen. Hän ei vastaa siitä, jos paino on ylittynyt, toteaa ylikomisario Harri Auvinen Liikennepoliisista. 

Auvinen huomauttaa, että tietoisesti ei pidä lähteä ajamaan ajoneuvolla, joka tiedetään liian painavaksi. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä työnantajaan ja ilmoittaa tilanteesta.

– Missään tapauksessa ajoneuvoa ei saa kuljettaa ilman lain edellyttämää ajokorttia. Kysymys on liikenne- ja potilasturvallisuudesta, painottaa Tehyn lakimies Ilkka Wennberg.

Jos ensihoidossa työskentelevissä on sellaisia, joiden ajokortti ei oikeuta ajamaan kulkuneuvoa, työnantajalla on kaksi vaihtoehtoa. Työnantaja voi järjestää työparit niin, että ratin takana istuvalla työntekijällä on asianmukainen ajokortti, mikä on käytännössä hankalaa. Toinen keino on järjestää lisäkoulutusta. 

Ainakin Kajaanissa, Mikkelissä ja Rovaniemellä työnantaja on koulutuksen järjestänyt ja kustantanut C1-tason ajokortit.

Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitoksella lisäkoulutus on suunnitteilla alkuvuodelle ja autoja aletaan muutoskatsastaa samaan aikaan.  Vakituisessa työsuhteessa on 156 ensihoitajaa.

– Ajokorttiluokan muutos koskettaa kolmasosaa. Huolenaiheenamme on, kuinka toimimme, jos ensihoitaja ei esimerkiksi terveydellisistä syistä saa C1-ajokorttia, sanoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Mirja Annala.

Tehyn mukaan työnantaja vastaa kustannuksista, kun ajokorttiluokan muutos on tapahtunut tutkinnon suorittamisen jälkeen ja vasta työsuhteen aikana.

Korjaus klo 17:25 Jos ajoneuvon ja kuorman kokonaismassa ylittää 3 500 kiloa, ajoon tarvitaan C1-luokan ajokorttia.

Lisätty  14.12. Harri Auvisen kommentti , vaihdettu otsikko ja ingressi ja korjattu useita kohtia.